Inicijativa za „Izgradnju memorijalnog centra u Grmovcu za sve postradale u ratovima od 1991–2004. godine“

Udruženje građana Grmovac, koje je osnovano 2017. sa ciljem da pomogne sugrađanima u borbi za dostojanstven život, uputilo je gradskim i državnim institucijama inicijativu za  „Izgradnju memorijalnog centra u Grmovcu za sve postradale u ratovima od 1991–2004. godine“. On bi se nalazio na placu oblika izduženog trapeza (pravac pružanja sjever–jug) približnih dimenzija 22 m sa 80 m koga sa sjeverne strane tangira Autoput E-70, a sa južne strane lokalna ulica Nova 4.

Kako nam je rekao predsjednik Udruženja Valentino Popović želja da se ovaj memorijalni centar izgradi postoji već godinama.

– Dugogodišnja je težnja stanovnika Grmovca da se obilježjem podsjećamo i odužimo svim herojima i svim nevino stradalim ljudima u ratovima koji su zadesili srpski narod na prostorima bivše Jugoslavije. Lokacija planiranog objekta nije nimalo slučajna jer je Grmovac prvo naselje oformljeno od srpskih izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ideja je da ovo naselje dobije spomen-park na ulazu u Grmovac nedaleko od autoputa koji bi u svom sastavu imao velelepni krst, spomen zgradu, plato, ogradu, rasvjetu i predstavljao jedinstveno obilježje stradanja srpskog naroda u Oluji i Bljesku koje bi bilo vidljivo za milione ljudi koji prolaze autoputem. Grmovac predstavlja mjesto koje je izbjeglicama iz Hrvatske poslužilo kao prvo, a mnogima i jedino utočište po dolasku u Beograd u koloni 1995. godine.

– Mladi arhitekta Oliver Milović je park predstavio simbolično kao brod koji predstavlja cjelokupan stradalni narod, na čelu sa velelepnim krstom koji kao jarbol plovi ka spasenju. Spomen-soba predstavlja mjesto stradanja i užasa koja je simbolički predstavljena u kružnom obliku sa tematskim cjelinama stradanja srpskog naroda u akcijama OlujaBljesakMilosrdni anđeoMartovski pogrom… prikazanim u fotografijama i filmovima i crtežima školaraca. Plan je da spomen-soba bude muzejskog multimedijalnog karaktera otvorena za mnogobrojne posjetioce – rekao je Popović.

Valentino Popović naglašava da inicijativu šalju uoči teških 30 godina od stradanja srpskog naroda i njegovog napuštanja vjekovnih ognjišta.

– Nadamo se i iskreno očekujemo da će svi nevino postradali dobiti mjesto sjećanja, a mi živi utjehu da njihove žrtve nisu bile uzaludne braneći sve nas od svakog oblika zla.

Članovi Udruženja su se prije izvjesnog vremena okupili kako bi se dogovorili o daljim koracima vezanim za inicijativu.

Za ovaj poduhvat im je sada potrebna podrška institucija za najvažniji početni korak, a to je dobijanje dozvola za lokaciju i izgradnju memorijalnog centra kao i velelepnog krsta. Te su stoga svoju inicijativu poslali kabinetu gradonačelnika Beograda prof. dr Zoranu Radojičiću, Gavrilu Kovačeviću predsjedniku opštine Zemun i Kabinetu Aleksandra Vučića predsjednika Republike Srbije, a plan je da se inicijativa dostavi predsjedniku Skupštine Republike Srbije, ministarstvu Kulture, i drugim institucijama koji bi, nadaju se, podržali njihovu inicijativu.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

Tagovi:

Pročitajte još: