16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I U ZEMUNU

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra Gradska opština Zemun se aktivno uključila u kampanju ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” pod sloganom ”Nijedna više”, koja će trajati do 10. decembra.Globalna kampanja treba da spreči i zaustavi nasilje nad ženama i devojčicama, između ostalog i stvaranjem uslova za ekonomsko jačanje i osnaživanje pripadnica nežnijeg pola, posebno tokom pandemije.

Gradska opština Zemun odštampaće prigodan plakat, koji će porukama i uputstvima upozoravati potencijalne nasilnike i informisati žrtve gde i kako da zatraže pomoć.Kroz rad Komisije Skupštine GO Zemun za rodnu ravnopravnost i istoimenog Saveta radi se na jačanju mehanizama rodne ravnopravnosti propisanih zakonom. U okviru aktivnosti Komisije i Saveta obezbeđena je besplatna pravna podrška za žene žrtve nasilja i ostvarena je dobra saradnja sa Centrom za socijalni rad, Policijskom upravom i zdravstvenim ustanovama.

 Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Kući kralja Petra 25. novembra održana je trbina ”Uticaj pandemije na nasilje nad ženama u Srbiji” u organizaciji Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, Udruženja ”Amikus” i Adria medija grupe, na kojoj su govorile ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, gradska sekretarka Nataša Stanisavljević, koordinatorka Sigrune kuće u Beogradu Vesna Stanojević i direktorka Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović.Ove godine je usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti kao temeljni krovni zakon, kao i izmene i dopune Zakona o borbi protiv diskriminacije, čime je značajno unapređen zakonodavni okvir u toj oblasti, kao i Nacionalna strategija za period od 2021-2030. godine.

Značajan deo od 40 miliona evra iz programa EU PRO Plus namenjenih za ukupni ekonomski razvoj ići će za podsticanje ženskog preduzetništva, istakla je Joksimović.U kampanju ekonomskog osnaživanja žena, prema rečima Irene Vujović, uključile su se i društveno odgovorne kompanije, koje efikasnije sarađuju sa lokalnim savetima za rodnu ravnopravnost pri jedinicama lokalne samouprave.Na ovaj način i jačanjem kapaciteta za podršku ženama žrtvama čiji je broj u sigurnim kućama u 2021. veći nego prethodne godine, kako je navela Vesna Stanojević, ali i animiranjem javnosti i žrtava da prijave i ne podnose nasilje, država pokušava da pruži što sveobuhvatniju podršku.Tribini je prisustvovala i članica Komisije Skupštine GO Zemun za rodnu ravnopravnost i poverenica opštine u Koordinacionom telu za rodnu raavnopravnost Vlade Srbije Tanja Kukobat.

Tagovi:

Pročitajte još: