379 prvaka u Zemunu hoće u školu sa drugih teritorija

Beogradske škole primile su 2.258 molbi budućih prvačića koji žele da svoje školovanje započnu u osmoletkama kojima inače teritorijalno ne pripadaju. Najviše ih je primljeno na Novom Beogradu (442), dok nešto malo zaostaju Zemun (379) i Palilula (376).

Ovakve zahteve nisu primile škole u prigradskim opštinama Lazarevac i Mladenovac, dok je u Barajevu i Sopotu samo po jedan budući đak izrazio želju da se upiše u školu dalju od one koju bi trebalo da pohađa po prebivalištu.

Najtraženija škola, prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, ove godine je voždovačka „Milan Đ. Milićević” koja je primila 104 molbe i za ovo interesovanje mališana, sve su prilike, treba da zahvali svom geografskom položaju – nalazi se u naselju Medaković 3, u blizini granice sa Zvezdarom, pa je, koliko Voždovčanima, interesantna i malim Zvezdarcima iz komšiluka.

Druga na listi najtraženijih je i zemunska škola „Lazar Savatić” kojoj se javilo 98 potencijalnih đaka sa drugih teritorija.

– Glavni razlog zbog koga deca žele da se upišu kod nas je rad u jednoj smeni. Od osnivanja škole, a ove godine slavimo 60 godina, radili smo u jednoj smeni. Drugi razlog je što prvi i drugi razred imaju celodnevnu nastavu i roditelji imaju mogućnost da dete boravi kod nas do 17 časova, odnosno na nastavi je obavezno do 15.20. Na sve to imamo u trećem i četvrtom razredu produženi boravak koji organizujemo u saradnji sa gradom – kaže Goran Petrović, direktor ove osmoletke, dodajući da roditeljima taj režim rada odgovora jer znaju da su deca na sigurnom dok su oni na poslu.

Prvačići koji bi se upisali u ovu školu dolaze i iz Zemuna, Novog Beograda, pa i centra grada, ali koliko će njih zaista biti i primljeno još se ne zna jer teritorijalni upis (upis za mališane koji pripadaju teritorijama škola) počinje tek 1. aprila i traje do kraja maja. Ova osmoletka će, najavljuje njen direktor, aplicirati školskoj upravi da omogući upis još jednog odeljenja, kako bi ih ukupno imali četiri.

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: