Pred najradosniji hrišćanski praznik, Božić, uvek ima kupaca više na pijacama. Šaka šljiva, sušenih smokvi, malo oraha i badema, obično se nađu na svačijoj trpezi za Badnji dan i veče, a retka je kuća koja će štedeti na ovaj dan. I dok se pripreme polako privode kraju, proverili smo kakve cene očekuju one koji će u kupovinu ipak poslednji dan. Donosimo vam cene sa Zemunske pijace, i po koju toplu reč zemunskih prodavaca.Na samom početku pijace možete kupiti Badnjake, koje se na ovoj pijaci prodaju između 200 i 250 dinara. Žito je takođe 200 dinara, dok aranžmani idu i do 500 dinara. Ekipi Telegraf Biznisa sasvim slučajno je privukla pažnju baka Ruža (65), a ispostaviće se da je bila i sjajni odabir, jer su tokom naše priče bar tri porodice svratile da kupe badnjak kod nje.
„Gde ste Ružo, mama me je poslala kod vas da kupim badnjak“, rekla je jedna devojka.
Inače, Ruža je na zemunskoj pijaci već 25 godina, a tokom godine prodaje cveće koje nabavlja u Šapcu i i iz uvoza. A njene biljke stižu čak i do Izraela.
Kaže nam da obično kupuju poslednji dan badnjak, a da uspe skoro sve da proda. Cene nije menjala.
– Poslednji dan se čeka, kažu da se ne unosi pre Badnje večeri. Kod nas je i prošle godine bio 200 dinara.
Juče je padala kiša, pa je stoga bila i slabija prodaja. Pitali smo je i da li su se potrošači promenili, priznaje jesu.
– Promenili su se dosta, skupo ovo-ono, a pored toga je cena ostala ista – kaže ova Prizrenka koja će u februaru na jednomesečni odmor, da se pripreme za 8. mart, kada će im prodaja biti u punom jeku.
Zatekli smo i jednu vaspitačicu, koja sa dvoje dece i suprugom pravi veoma zanimljive žitne aranžmane, kao dopunu za porodični budžet. Prodaje ih za 500 dinara, pa ako ove godine želite nešto drugačije, ili imate malu decu, ovo je možda idealan aranžman za vas.
Kako zađete u prve redove pijace, dočekaće vas štandovi sa orašastim plodovima i suvim voćem, a na prvom nam kažu da bi prodaja mogla da ide i bolje.– Kupuju šljive, smokve, kajsije, cene su slične, neke se nisu ni menjale, nema generalno naroda – kažu nam za Telegraf Biznis.
– Pre su ljudi kupovali mnogo više, sad kupuju po 100 grama, više idu po marketima – dodaju.
Nešto dalje, vladala je prava praznična atmosfera. Pijačni prodavac Ljubinko, ako mu tepate Ljuba, ne samo da ne staje sa prodajom, već nudi i besplatnu zabavu za potrošače.
Po koja pošalica i pune kese oraha, šljiva, badema za potrošače kasnije… kaže i da su njegove kese besplatne ,,iz principa“. Pitali smo ga, zašto je baš kod njega tolika gužva.
– Ljudi su se navikli već godinama ovde, 25 godina traje ovako. Znate, ljudi dolaze tamo gde valja. Možda nešto i jeste malo povoljnije, ali gledamo da mušterijama ugodimo. Negde malo izgubiš, negde malo dobiješ i to tako ide – kaže za Telegraf Biznis.
„Hoćeš šljive za grickanje?“, poručuje jednom potrošaču dok priča sa nama.
– Ti možeš da daš i džaba ako ne valja, nije smanjena potražnja samo je još veća. Narod se inače više bazira na ovoj hrani, u odnosu na pre 15 godina – dodaje.
Na njegovoj tezgi orasi su 1.000 dinara za kilogram, bademi 800 i 900 dinara, indijski orah 1.100 dinara, brusnica 900 dinara…
Cene za kilogram
- Suve smokve 800 dinara;
- Suve kajsije 1.200 dinara;
- Urme 1.000 – 1.500 dinara;
- Šljive 800 dinara;
- Orasi 1.000 dinara;
- Bademi 800-900 dinara;
- Skuša 460 dinara;
- Pastrmka 739 dinara;
- Očišćen šaran 932 dinara;
- Brancin 1.500 dinara;
- Losos pastrmka 900 dinara;
- Orada 1.100 dinara;
- Kilogram kiselog kupusa 250 dinara;
- Brusnica 900 dinara;
- Indijski orah 1.100 dinara
Najviše se traži bela riba
Ispred jedne ribarnice pitali smo potrošača šta će kupiti za Badnje veče, a njegov izbor „pao“ je na oradu.
– Ne kupujem često, nekako nemam poverenja više u te kako bih rekao gajene. Kad kupujem ribu, trudim se da nađem nešto što je divljak, što nije gajeno. Čini mi se da je pastrmka bila tako nekad lepa i zdrava riba, a sad ne znaš šta uzimaš – rekao nam je.
Dve žene potvrdile su nam da ne štede na Badnje veče i Božić, ali i jedna od njih da mora da „kalkuliše“ jer slavi slavu 9. januara.
– Kupujem oslić i skušu, a za Badnji dan dolazim po pastrmku. Ovde ispred ribarnice volim i da sačekam gužvu, jer vredi. Triput nedeljno jedemo ribu. Slava mi je 9. januara, morate iskalkulisati – kaže nam.
U jednoj od ribarnica nam kažu da kupuju šarana, oslić, smuđ…
– Žale se da im je skuplje, zavisi kako ko ima dobar džep – kaže jedan od prodavaca.Drugi nam pak govori da ,,svako kupuje prema svojim mogućnostima“, ali da kada su u pitanju slave, Božić i Nova godina, nema štednje.
– Ali kad dođe februar, tad nema ništa.Tajac ceo februar i onda u martu kreće opet post.
Naišli smo i na pecaroše, koji su prodavali svežu ribu, a kako nam kažu navalu su očekivali najviše na današnji dan i sutra.
– Ne znam šta je sa narodom, valjda da ne zamrzavaju – priča nam, a na pitanje da li se ljudi žale da im je skupo, odgovara:
– Ko jede ribu ne žali se, ko ne jede, njemu je sve skupo. Ako je i poskupelo, poskupelo je za nijansu. Som je 1.100, 1.200 dinara, šaran 750, i njega i najviše raže, belu ribu takođe…350 dinara je.