24sedam na takmičenju u u pravljenju kotlića u organizaciji Udruženja ljubitelja Velikog ratnog ostrva
Na prvoj gurmanskoj žurci nasred Dunava, u pravljenju kotlića pobedila je ekipa iz Zemuna, na čijem su čelu bili kuvar Robi i prvi čovek Udruženja ljubitelja Velikog ratnog ostrva Dača.
Njih dvojica su odneli pobedu nad brojnim majstorima riblje čorbe iako ih je ometala visoka temperatura i uzavrela atmosfera gostiju rashlađenih pivom.
Prvi kotlić Zemuna održan je u organizaciji zemunskog Udruženja ljubitelja Velikog ratnog ostrva, a pobednik kaže da na magiju riblje čorbe samo prati da li je majstor dobre volje i da li je oko njega prihvatljivo okruženje.
– Ma riba i ostali začini su manje-više bitni. Najvažniji sastojak je duša zemunska – sa peharom u ruci objašnjava Zemunac i skida misteriju sa svog kotlića:
– Skuvamo ribu, onda je očistimo od kostiju i sameljemo. Tada riba pusti svoju mast. Pred kraj ubacujemo luk, šargarepu, lovorov list, tucanu ljutu papriku, svežu paprika i ostalo.
Zemunci su se od ranog jutra okupljali da bi krčali specijalitete u kotliću. Majstori su se krili ispod drveća i suncobrana, a svi su se, uglavno, rashlađivali pivom.
I što je najbitnije, žurka tek počinje. Zemunci će se usidriti na Lidu sve dok temperatura ne popusti.