Pretraga
Close this search box.

Cene stanova skaču: Da li vredi u ovom zemunskom naselju?

Rast cena stanova u Beogradu postavlja pitanje isplativosti izdvajanja velikih suma novca za iznajmljivanje stanova, čak i u prigradskim naseljima poput Batajnice. Za stan sa dve spavaće sobe u Batajnici potrebno je izdvojiti od 500 do 700 evra mesečno, što je ranije bilo nezamislivo za ovu lokaciju.

Dok centralne opštine Beograda dostižu cene iznad 1.400 evra, periferni delovi kao što su Mirijevo, Stepa Stepanović i naselja na obodu Zvezdare nude stanove u rasponu od 500 do 700 evra. U Krnjači i Kotežu, gde su cene ranije bile niske, garsonjere sada koštaju oko 300 evra.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da su većina stanova u Beogradu sada u zakupu stranih državljana, pretežno Rusa, koji su postali glavni akteri na tržištu nekretnina. Njihove specifične preferencije, poput novog nameštaja i uređaja, diktiraju pravila.

S druge strane, domaći zakupci suočavaju se sa sve većim izazovom, posebno porodice sa decom. Stanodavci sve ređe prihvataju porodice s malom decom, preferirajući kućne ljubimce. Zbog sve većeg prisustva ljubimaca kod ruskih zakupaca, stanodavci su čak počeli da više cene kućne ljubimce nego decu, što dodatno otežava pronalaženje stana za porodice.

Na pitanje da li se isplati izdvojiti toliku sumu za stan u Batajnici, mnogi podstanari su suočeni sa činjenicom da je to postala jedina opcija za pristojan život, dok su luksuzne opcije u centru Beograda postale gotovo nedostižne za većinu domaćih stanovnika.

Tagovi:

Pročitajte još: