Delegacija Zemuna prisustvovala obeležavanju sedam vekova postojanja Gračanice

Kulturno-umetničko društvo ”Kopaonik” iz Leposavića 10. oktobra u Zadužbini Ilije Kolarca organizovalo je veče posvećeno sedam vekova postojanja Gračanice, 700 godina upokojenja ktitora manastira Svetog kralja Milutina i 109. godišnjici oslobođenja Stare Srbije, kojem su, između ostalih visokih zvanica, prisustvovali zamenik predsednika Skupštine GO Zemun Sava Mišković i urednica ”Zemunskih novina” Sonja Jočinac.

O bogatoj viševekovnoj istoriji slavne zadužbine Svetoga kralja Milutina, manastiru Gračanica, koji je bio i ostao srce života vernog naroda kroz vekove, znamen dugovečnosti i simbol građevinske uzvišenosti i neprevaziđene umetničke lepote, pod zaštitom UNESKO, govorio je vladika raško-prizrenski G. Teodosije.

Zahvalnice KUD ”Kopaonik” zaslužnima za opstanak Srba na svojim vekovnim ognjištima uručene su episkopu raško-prizrenskom G. Teodosiju, direktoru Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

U prigodnom kulturno-umetničkom programu prikazani su filmovi o manastiru Gračanici i na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine izvedene srednjovekovne igre i pesme iz svih krajeva Kosova i Metohije.

Tagovi:

Pročitajte još: