APSOLUTNI POBEDNIK FESTIVALA SLOBODAN BEŠTIĆ

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija i žirija publike glumac Slobodan Beštić ovogodišnji je laureat Zlatne kolajne ”Maja Dimitrijević” i nagrade ”Slobodan Dašić” za ”polifonu, fascinantnu igru u predstavi Noćni pisac Jana Fabra”.Kao najboljeg mladog glumca i dobitnika priznanja ”Ljuba Moljac” oba žirija su, takođe jednoglasno, nagradili mladu Nikolinu Vujević, za kompletan autorski projekat ”Nina”, izveden prve večeri 46. Međunarodnog festivala monodrame i pantomime.

Prestižna teatarska manifestacija, Međunarodni festival monodrame i pantomime održana je na sceni Pozorišta lutaka Pinokio od 1. do 4. jula pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Festival je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za GO Zemun.

Tokom četiri festivalska dana izvedeno je sedam monodrama i revijalno pantomima ”Čekajući nebo – ka’ će više?!”, koju su poslednje festivalske večeri izveli Marko Stojanović i Dalija Imanić.

Manifestaciju je otvorio Petar Božović adaptacijom poema akademika Matije Bećkovića ”Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još kad budem mlađi”. Publika je imala prilike da vidi čak dve predstave Poetskog teatra BiT iz Trebinja, od kojih je autor i izvođač ”Nine” Nikolina Vujević nagrađena nagradom za najboljeg mladog glumca ”Ljuba Moljac”, dok je na dobar prijem gledalaca naišla i Marija Đajić u monodrami ”Hasanaginica”.

Članica Pozorišta Zoran Radmilović iz Zaječara Nataša Petrović izvela je monodramu ”Čučuk Stana” po delu Željka Hubača, a ”Živojina Mišića” Boško Puletić iz beogradskog pozorišta Slavija. U produkciji novosadskog pozorišta ”Upalimo reflektore” Jugoslav Krajnov je nastupio u monodrami ”Čaj sa Kublaj kanom”.

Pobednička predstava Jana Fabra, koju je završne večeri Festivala maestralno i nadahnuto odigrao član Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodan Beštić dokazala je zašto je ova pozorišna svetkovina dugovečna i prestižna. Stručni žiri u sastavu: Tatjana Mandić Rigonat, Ivan Perković i Bojan Krivokapić, kao i žiri publike, koji su činili Ljiljana Zorkić, Jelena Markov, Ana Ivković, Marija Živković Nikolić i Mihajlo Dašić nisu imali dilemu oko pobednika i izabrali su Beštića i Vujevićevu jednoglasno za ovogodišnje laureate.

U pratećem programu ovogodišnjeg Festivala predstavljene su i tri knjige: ”Anegdote i crtice iz pozorišnog života” dr Milovana Zdravkovića, drama Željka Hubača ”Čučuk Stana” i Marka Stojanovića ”Komunikator =Gladijator”.

Tagovi:

Pročitajte još: