BANIJSKO VEČE ZA PAMĆENJE U ZEMUNU

U organizaciji Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije iz Beograda, 29. oktobra u Batajnici, održano je Banijsko veče. Drugo ovogodišnje druženje okupilo je veliki broj Banijaca i Krajišnika iz Srbije i okruženja, ali i iz daleke Australije.

Događaju su prisustvovali predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, član Veća GO Zemun Boško Radovanović, predsednik Krajiškog kulturnog centra Petar Šaula, predsednik Zavičajnog kluba Slavonaca Miodrag Žarković, a specijalna gošća bila je novinarka Irena Jovanović, , koja je pohvalila voditeljski par Zavičajnog udruženja Banijaca Danu Bogdanović i Dalibora Jelića.

“Dragi Banijci, Slavonci, Krajišnici, svaka vam čast, zaista sam impresioniran brojnošću, posvećenošću i programom koji ste pripremili. Vi ste primer kako se čuvaju i neguju običaji i tradicija, i kako se prenose. Gradska opština Zemun, nastvlja da vam bude partner na svim projektima i želimo da saradnju podignemo na viši nivo, kako bi Zemun imao reprezentativno udruženje koje će okupiti sve Krajišnike”, rekao je predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević.

Predsednik Zavičajnog udruženja Banijaca Miroslav Kovjanić, istakao je važnost okupljanja i druženja, i čestitao ženskoj i muškoj pevačkoj grupi koji su na nedavno održanom festivalu “Krajiški biseri” u Plandištu osvojili drugo, odnosno treće mesto.

U oficijelnom delu večeri, nastupile su ženska i muška pevačka grupa “Banija”, dečija folklorna sekcija “Zavičajnog udruženja Banijaca”, koji su pokazali i prikazali svu raskoš igre i napeva tog kraja.

Tagovi:

Pročitajte još: