Belef premijera: Šetnja kroz legatu Zavičajnog muzeja u Zemunu

Na Beogradkom letnjem festivalu, koji se otvara večeras, publiku očekuju i dečje predstave, koncerti, razgovori, scenska čitanja i šetnje kroz legate Muzeja grada Beograda i Zavičajnih muzeja Žarkova i Zemuna.

Performansom „Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice” u Botaničkoj bašti „Jevremovac” večeras će biti otvoren 31. Beogradski letnji festival – Belef.

Jedanaest mladih pesnika predstaviće svoju poeziju na jedinstven način u saradnji sa fondom „Hartefakt”. U isto vreme na sceni „Kult” pod krovom Teatra „Vuk” biće izvedena predstava „I nikad se nećemo rastati” u izvođenju studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

Internacionalna trka „zmajevih” čamaca

Festivalski programi do 7. jula održavaće se i u Narodnom pozorištu, Ateljeu 212, Teatru „Vuk”, „Bitef teatru”, kao i u ustanovama kulture i zavičajnim muzejima.

Publiku očekuje sedam pozorišnih premijera, od kojih su četiri beogradske. Uživaće se u džez i koncertu klasične muzike, dva gudačka kvarteta: Beogradski i gostujući s Kipra zajedno će prvi put publici darovati obradu Mokranjčevih „Rukoveti”, a na repertoaru će biti i plesna predstava.

U goste dolaze i predstave iz Francuske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Priliku da prikažu svoje stvaralaštvo u programu „Mladi Belef” dobiće studenti FDU, Akademije umetnosti i FMU.

„Beogradski dani porodice” ovog vikenda

Na „Dečjem Belefu” u Botaničkoj bašti mališani će moći da pogledaju predstave pozorišta „Pinokio” a za njih će biti upriličeno i stručno vođenje kroz „Jevremovac”.

Organizatori su osmislili i nove sadržaje. To su razgovori s gostima festivala, pa će tako na sceni Narodnog pozorišta Bob Garfild, jedan od najpoznatijih novinara i kolumnista u Americi, razgovarati s razgovarati s Ivanom Stankovićem, autorom i voditeljem emisije „Ko sam tebi i šta sam sebi”.

Publika će moći da čuje i scenska čitanja novih drama mladih dramskih pisaca u izvođenju i postavci glumaca i reditelja njihove generacija. Ovaj program urađen je u saradnji sa FDU i biće priređen na Letnjoj sceni Ateljea 212.

Zanimljiva će biti i „Noć legata” jer će posetioci prošetati kroz Muzej grada Beograda – Konak kneginje Ljubice, legate Ive Andrića, Paje Jovanovića, Jovana Cvijića, ali i Zavičajni muzej Žarkova, dok će prvi put u okviru Belefa svoja vrata za publiku otvoriti Zavičajni muzej Zemuna.

„Dečiji programi”, „Mladi Belef” i prateći programi su besplatni, dok se ulaznice za glavni program mogu pronaći na sajtu Belefa. U slučaju kiše, programi iz Botaničke bašte biće premešteni u Teatar „Vuk”.

Tagovi:

Pročitajte još: