Home Društvo BESPLATNE PEŠAČKE TURE na Velikom ratnom ostrvu: Pređite preko pontonskog mosta i...

BESPLATNE PEŠAČKE TURE na Velikom ratnom ostrvu: Pređite preko pontonskog mosta i zakoračite u ekološku avanturu

780
0

Gradska opština Zemun nastavlja sa projektima koji promovišu Zemun kao prirodnu oazu i srce ekološkog turizma Beograda. Tokom avgusta, građani će biti u prilici da uživaju u upoznavanju zanimljivosti koje pruža Veliko ratno ostrvo, kao netaknut biser prirode, dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara.

Do Velikog ratnog ostrva stiže se prelaskom preko pontonskog mosta i ulazi u ekološku oazu raznovrsne ptičije populacije, u kojoj posebnu pažnju zavređuje orao belorepan, najveći orao Evrope.

U pratnji vodiča iz Gradske opštine Zemun, u toku besplatne pešačke eko šetnje posetioci će biti upoznati sa istorijatom ostrva, režimima zaštite, raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom ostrva, a posebno autohtonim i ugroženim vrstama, specifičnostima, ali i opasnostima koje prete od zagađenja životne sredine, unošenja invazivnih vrsta, preteranog korišćenja, urbanizacije…

Nakon dvosatne šetnje „stazom zdravlja“ u okviru 2. zone zaštite na ostrvu, u Zelenom amfiteatru će se diskutovati o zaštiti prirode i prirodnim vrednostima ostrva i realizovati šaljivi eko kviz i eko radionice za decu.

Ture će se održavati sredom i subotom, sa početkom u 9 časova i trajaće tri sata, navodi se u saopštenju gradske opštine Zemun.

Prvi termin je 3. avgust, a poslednji 31. avgust

Predviđeno je da mesto okupljanja bude na izlasku sa pontonskog mosta na plaži „Lido“. Potrebno je poneti flašicu vode, šešir ili kačket i udobnu obuću.

– Pozivamo građane da se prijave i iskoriste besplatne programe koje opština organizuje – kažu u opštini.

Zainteresovani se mogu prijaviti na broj telefona 069/213 2010, ili na mejl tanja.kukobat@zemun.rs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here