BESPLATNI LETNJI PROGRAMI ZA PENZIONERE U ZEMUNU

U planu aktivnosti, klubovi za aktivno starenje Gerontološkog centra Beograd svojim korisnicima u narednom periodu nude besplatne kurseve i radionice iz različitih oblasti. Edukativni programi su prilagođeni svim zainteresovanim seniorima bez obzira na prethodni nivo znanja. Cilj programa je podsticanje neformalnog obrazovanja, razvijanje amaterskog stvaralaštva, socijalizacija korisnika, razvijanje motoričkih sposobnosti i koordinacija i sticanje znanja i veština iz različitih oblasti. Programe sprovode i realizuju radni terapeuti dnevnih centara i klubova.

Tokom jula članovima su na raspolaganju sledeće aktivnosti i kursevi u
zemunskom klubu ”Dragiša Ćirić”, Bežanijska 2.

Ponedeljak od 9 do 11.30 časova; Kreativne radionice za seniore
Kreativne radionice su namenjene svim članovima koji žele da na kreativni način ispune svoje slobodno vreme. U okviru radionice članovi imaju mogućnost da usavršavaju postojeće tehnike i da usvajaju nova znanja i veštine iz različitih hobi tehnika. U dogovoru sa korisnicima, u zavisnosti od njihovih interesovanja i potreba, u okviru svake radionice će se obrađivati više tehnika (dekupaž, transfer, izrada cvetova od papira, pletenje korpica od novina itd.). Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je 10 osoba.

Ponedeljak od 9 do 11.30 časova; Kurs transfer tehnike polaznicima pruža osnovna znanja i veštine kako da transferuju tekst ili sliku na željenu površinu. U okviru kursa upoznaju se sa tehnikom rada i materijalima. Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je sedam.

Sreda od 9 do 11 časova (6. i 13. jul): Snimanje video-tutorijala za Jutjub kanal ”Gerontološki centar Beograd”. Video-tutorijali (radionice) u kojima članovi dnevnih centara i klubova prezentuju neku od svojih veština (vez, heklanje, šivenje). Maksimalan broj učesnika po jednoj grupi je sedam osoba.

Pored navedenih kurseva, u dnevnim centrima i klubovima iz oblasti radne terapije se odvijaju uobičajene, redovne aktivnosti: 
– reverzibilni dnevni boravak; 
– standardne društvene igre (pikado, domine, šah i ”ne ljuti se čoveče”);  
– čitanje dnevne štampe; 
– konzumiranje toplih i hladnih napitaka po zaštitnim cenama; 
– psihološka podrška socijalnih radnika radi sprečavanja osećanja otuđenosti i depresije kod korisnika; 
– savetodavni rad sa korisnicima u cilju ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite.
Sve aktivnosti se sprovode uz poštovanje propisanih mera zaštite (nošenje maski i držanje odgovarajuće distance).

Tagovi:

Pročitajte još: