BEŽANIJSKA ULICA DOBIJA STARI SJAJ! Upoznajte sve lepote ove raskošne saobraćajnice

Bežanijska ulica važi za jednu od najstarijih ulica u Zemunu, a samim tim i u Beogradu! Trasirana još u doba antičkog Taurunuma odnosno Rimskog carstva, ova ulica vekovima je bila sedište brojnih uspešnih zanatlija i trgovaca, kao i jedna od značajnijih ulica za saobraćaj!

Bežanijska ulica počela je da vraća svoj stari sjaj, kako kroz rekonstrukciju dela ulice koja je nedavno završena, tako i kroz sve veći broj novih ugostiteljskih i trgovačkih objekata koji su u poslednje vreme otvoreni.

Uskoro će se navršiti 230 godina od kako Bežanijska ulica nosi naziv po kom je i danas poznata, ali istorija ove ulice traje skoro 2.000 godina! Začeci trase jedne od najznačajnijih ulica u Zemunu i Beogradu vezuju se za antički Taurunum i Rimsko carstvo, a ova ulica vekovima je bila poznata po uspešnim zanatskim i trgovačkim radnjama.

Svoj prepoznatljiv izgled Bežanijska ulica dobila je u 18. veku koji je do danas zadržala, a među značajnijim zdanjima sa prelepom arhitekturom u njoj se nalaze Ičkova kuća, Kuća apotekara Štrajma, Harastijeva kuća, kuća doktora Šena kao i zgrada Srpskog doma iz 1909. godine.

Bežanijska ulica nekada je bila prepoznatljiva po brojnim zanatskim radnjama poput zlatara, obućara, pekara, tašnera, berbera i brojnim drugi zanatlijama. Danas, nekolicina zanatlija opstala je i još uvek radi poput pekare koja ima istoriju dugu 100 godina, a pored njih posetioci ulice mogu da uživaju u brojnim kvalitetnim ugostiteljskim objektima koji su Bežanijskoj ulici počeli da vraćaju stari sjaj!

Tako danas tu možete još pronaći simpatičnu kafeteriju koja priprema svoje brendove kafe, piceriju koja peče pice u furuni na drva, prodavnicu knedli koja svoje proizvode priprema na tradicionalan način, sjajne burgere koji su poslovanje započeli iz Zemuna, moderan bistro sa duhom starih vremena, akustike i svakodnevnih susreta, novu prodavnicu sa pršutama, vinima i sirevima iz Hercegovine, pivnicu, restorane i brojne druge simpatične prodavnice, a sve to u prelepim ambijentima objekata u kojima se nalaze.

Vrednost ovoj lokaciji dodatno daje i njena okolina. Nakon posete Bežanijskoj ulici, posetioci mogu još da obiđu i brojne druge znamenitosti Zemuna u neposrednoj blizini kao što su Gardoš kula sa koje se pruža jedan od najlepših pogleda na grad, Tesnu ulicu (drugu najkraću ulicu u Beogradu), Zemunski kej, pijacu, kao i glavni trg.

Sve ovo daje dovoljno razloga da prošetate Bežanijskom ulicom sa porodicom ili prijateljima i upoznate bolje ovaj deo grada.

Tagovi:

Pročitajte još: