BOGAT PROGRAM ”DANA EVROPSKE BAŠTINE U ZEMUNU”

Tradicionalna manifestacija ”Dani evropske baštine” na temu ”Živo nasleđe” održana je u organizaciji Gradske opštine Zemun od 15. do 24. septembra.

Realizovano je sedam programa, kojima je predstavljena spomenička, ambijentalna, muzička, gastronomska, prirodna i narodna baština.

Manifestaciju je otvorio program ”Kula Gardoš – Zemun – mesta sudara dve civilizacije”, predavanjem teologa Maje Inđić o istoriji Zemuna i pratećom izložbom fotografija Rajka Karišića ”Srbija iz vazduha” u galeriji ”Čubrilo”. Muzičku tradiciju ”Koncertom tradicionalnih narodnih pesama” predstavila je Muzička škola ”Kosta Manojlović” sa zemunskim osnovnim školama. Poljoprivredni fakultet je osmislio program ”Hrana na dlanu – snaga jedinstva nauke i tradicionalne prakse”, dok je Zavod za zaštitu prirode Srbije za učenike OŠ ”Majka Jugovića” i ”Svetozar Miletić” pripremio upoznavanje sa biljnim vrstama šetnjom kroz Gradski park.

Jedan sasvim poseban program ”Dovedimo prirodu u grad” kroz radionicu u Gradskom parku upoznao je osnovce iz OŠ ”Majka Jugovića” sa značajem insekata, a napravili su i ”hotel za insekte”. Ekološka pešačka tura Zemunskim kejom, tokom koje su se upoznali sa prirodnim i jedinstvenim blagom Velikog ratnog ostrva realizovana je kao ”Oaza očuvane prirode u centru velegrada”.

Ovogodišnju manifestaciju ”Dani evropske baštine” zatvorio je program ”Tradicionalno kulturno nasleđe i sećanje” – namenjen najstarijima iz Doma penzionera ”Bežanijska kosa”, a izveli su ga učenici MŠ ”Kosta Manojlović” i KUD ”Branko Radičević”.

”Izložba porodične istorije građana Batajnice” – u nezaboravnom etnomuzejskom ambijentu OŠ ”Svetislav Golubović Mitraljeta” program su pripremili, pored škole domaćina i učenici osnovnih škola ”Boško Palkovljević Pinki”, ”Branko Radičević” i MŠ ”Kosta Manojlović”. I to izložbu fotografija, starih predmeta i oruđa, karakterističnih za Batajnicu i okolinu.

I ove godine je tradicionalna manifestacija ”Dani evropske baštine” pokazala koliko je nasleđe koje delimo sa drugima živo, sveže, uvek zanimljivo, u upotrebi i baština kojoj smo posvećeni.

Tagovi:

Pročitajte još: