Pretraga
Close this search box.

Branka Brkić ostala kao dete bez vida, pohađala školu u Zemunu i našla posao

Kada je kao dete usled povrede ostala bez vida i obe šake, Branka Brkić nijednog trenutka nije odustala od života. Promenila je školu i grad, bila je jedna od prvih slepih i slabovidih osoba koja je diplomirala ekonomiju, radila je i u civilnom i u državnom sektoru, bila je i pripravnica, a danas je ostvarena majka dvoje dece i menadžerka u oblasti marketinga, komunikacije i donacija.

Nesreća u detinjstvu samo je donekle odredila Brankin životni put. Mnogo toga je uradila pre nego što je došla do svoje „prve šanse“. – Kada sam izgubila vid i obe šake zamenila sam svoju osnovnu školu u Čačku za internat i Školu za decu oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu. Bez ikakve pauze nastavila sam svoje obrazovanje. Želela sam da uskladim svoju sklonost ka društvenim naukama i matematici i zbog toga sam odabrala ekonomiju kao oblast za studiranje.

Ovim izborom napravila sam iskorak u odnosu na fakultete koje su slepe osobe do tada upisivale – ističe Brkić.

Počela da radi još dok je studirala

Još dok je išla na fakultet nije se libila da radi različite poslove.

-Tokom studiranja kreću moja prva angažovanja u civilnom sektoru. To iskustvo mnogo mi je značilo kasnije kroz posao i profesionalno napredovanje. Od 2009. godine radim u službi Saveza slepih Srbije. Počela sam kao pripravnica u okviru programa „Prva šansa“ koji je podsticao zapošljavanje mladih do 30 godina. Ova mera je bila namenjena svim nezaposlenima u toj kategoriji – objašnjava Brkić.

Neustrašiva Branka usavršavala se u svakom pogledu.

– Od tada do danas obavljala sam više poslova na različitim pozicijama. Sada radim na mestu menadžera u oblastima marketinga, komunikacije i donacija u Savezu slepih Srbije. Svaki od projekata i poslova ima svoju važnost i značaj, tako da ne bih ništa posebno izdvajala. Ponosna sam na priliku da potpuno uskladim poslovni i porodični život. Mama sam dva dečaka što me dodatno motiviše da u poslu i životu budem maksimalno angažovana – navodi Brkić.

Savez slepih ima oko 12.000 članova

Kako kaže, prema raspoloživim podacima u organizacijama saveza učlanjeno je oko 9.500 slepih i 2.500 slabovidih osoba oba pola, različite starosne strukture.

-Ne treba uopšteno govoriti o položaju svih slepih i slabovidih osoba pošto na to utiče više različitih faktora. Još uvek nisu jednaki uslovi za samostalan život u svim gradovima, ali ako se gleda period poslednjih nekoliko godina postoje značajne promene. Važno je da zajednički radimo na usklađivanju zakonskog okvira i stvaranju jednakih mogućnosti za sve građane. Ističem da je veoma značajno da vodimo brigu o deci, mladima i ženama sa potpunim ili delimičnim oštećenjem vida – naglašava Brkić.

Neustrašiva Branka usavršavala se u svakom pogledu.

– Od tada do danas obavljala sam više poslova na različitim pozicijama. Sada radim na mestu menadžera u oblastima marketinga, komunikacije i donacija u Savezu slepih Srbije. Svaki od projekata i poslova ima svoju važnost i značaj, tako da ne bih ništa posebno izdvajala. Ponosna sam na priliku da potpuno uskladim poslovni i porodični život. Mama sam dva dečaka što me dodatno motiviše da u poslu i životu budem maksimalno angažovana – navodi Brkić.

Zahvaljujući asistivnim tehnologijama slepe i slabovide osobe su potpuno samostalne u radu na računaru i komunikaciji i osim toga nisu neophodna druga prilagođavanja radnog mesta. Kada je reč o samostalnom kretanju, vazno je obezbediti taktilnu stazu i oznake na brajevom pismu unutar radnog prostora, ali od svega je najbitnije raditi na edukaciji poslodavaca i zaposlenih koji su u kolektivu gde slepa osoba radi – objašnjava Brkić.

Pošto je prošla mnogo toga u životu Branka je dokaz da nema nepremostivih prepreka.

-Tokom obrazovanja i zapošljavanja nailazila sam na različite izazove koje sam samostalno i uz podršku prevazilazila. Važno je profesionalno i posvećeno pristupiti poslu, stalno raditi na sebi. Dok bi, sa druge strane, poslodavci uz korišćenje raspoloživih mera za zapošljavanje, trebalo radije da se opredeljuju za angažovanje osoba sa invaliditetom, a ne za izdvajanje sredstava u okviru kaznene politike aktuelnog zakona – zaključuje Brkić.

Ministarstvo za rad podržalo Savez slepih sa više od 100 miliona dinara u prošlih pet godina

Dugogodišnju saradnju sa republičkim i pokrajinskim Savezom slepih i organizacijama u njihovom sastavu ima i resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poručuju.

-I u buduće, kako smo to činili i do sada, nastojaćemo da podržimo Savez slepih Srbije. Zahvaljujući podršci Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, Savez slepih Srbije i lokalna udruženja u njegovom sastavu realizuju različite aktivnosti, među kojima su svakako i edukativni skupovi, savetovanja, seminari i drugo kojima se doprinosi jačanju kompetencija slepih i slabovidih lica u cilju lakšeg uključivanja na tržište rada – ističe pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Kako kaže, Ministarstvo za rad je u periodu od 2017. do 2022. godine izdvojilo više od 100 miliona dinara za podršku ovom savezu.

Barošević apostrofira i da je ponosna na činjenicu da biblioteka „Dr Milan Budimir“ predstavlja najveću biblioteku ovakvog tipa na Balkanu.

– Zahvaljujući ličnom doprinosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i podršci državnih institucija biblioteka je obnovljena i u potpunosti prilagođena svojoj nameni prema najsavremenijim standardima – naglasila je Barošević.

Naša sagovornica dodaje da saradnja Ministarstva za rad i Saveza slepih Srbije bila partnerska u proteklom periodu.

-Samo zajedničkim radom i međusobnom podrškom, možemo da pokažemo da ne postoje granice i da je svaki san ostvariv ukoliko predano radimo – zaključuje Barošević.

Tagovi:

Pročitajte još: