Pretraga
Close this search box.

Brnabić: „Hvala lekarima što su od KBC Zemun napravili simbol brige i sigurnosti“

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom obeležavanja 240 godina postojanja Kliničko bolničkog centra Zemun, da je neizmerno zahvalna lekarima što su svojim nesebičnim radom od te ustanove napravili simbol zdravstvene brige i sigurnosti za naše građane.

Brnabić je tom prilikom podsetila da je Vlada Srbije za poslednjih šest godina uložila ukupno 853,8 miliona dinara kako bi bili poboljšani i modernizovani uslovi rada i lečenja u toj zdravstvenoj ustanovi. „Ja posebno danas želim da istaknem zahvalnost za herojski napor koji je uložen tokom pandemije COVID-19 u ovoj ustanovi. Vaši lekari, medicinske sestre, tehničari i svi ostali zaposleni borili su se za svaki život pružajući negu i podršku pacijentima u najtežim trenucima za njih, njihove porodice i našu zemlju“, istakla je Brnabić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da istorija pamti da je dolaskom mladog hirurga Vojislava Subotića i pretvaranjem bolničke kuhinje u operacionu salu, Zemunska bolnica krenula u novo doba medicine.

„Danas kada KBC Zemun poseduje 12 operacionih sala, dobro je setiti se bolničke kuhinje sa početka njihove priče, iz koje je krenuo doktor Subotić, jer jubileji poput ovoga treba da nas podsete da od nas ništa ne počinje, niti se sa nama završava. Mi smo tu da održimo, unapredimo i predamo dalje znanje, umeće, sposobnosti i talente na dobrobit svih naših pacijenata“, navela je Grujičić.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović izjavio je da je obeležavanje 240 godina postojanja ustanove obaveza delikatnog nasleđa koje moramo da čuvamo i negujemo.

„Treba svi da shvatimo koliko je u 240 godina prošlo bolesnih ljudi kroz ovu ustanovu, tražeći i nalazeći lek za svoje bolesti, dobru negu, toplu ljudsku reč i pomoć u teškim trenucima“, kazao je Stojanović.

U znak priznanja za dela hrišćanske ljubavi i rad na razvoju zdravstva, prosvete i nauke, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je KBC Zemun Orden Svetog Save drugog stepena.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije rekao je da je odličje dodeljeno jer je za Crkvu KBC sveto mesto.

„Ovo odličje smo dodelili najpre zbog toga što svi koji su 240 godina radili i danas rade – služe životu. A onda paralelno s tim ispunjavaju zapovest Hristovu o ljubavi prema bližnjem čitavim svojim bićem“, istakao je patrijarh.

Današnja svečanost započela je intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“, a nakon obraćanja govornika dodeljene su svečane plakete, među ostalima, premijerki Ani Brnabić, patrijarhu Porfiriju, ministarkama Grujičić, Đukić Dejanović i Jeleni Begović, zatim predsedniku Srpske akademije nauka i umetnosti Zoranu Kneževiću, rektoru Beogradskog univerziteta Vladanu Đokiću, princu Aleksandru i princezi Katarini Karađorđević i predsedniku Privremenog organa Grada Beograda Aleksandru Šapiću.

Zemunska bolnica, današnji Kliničko bolnički centar Zemun, osnovana je 1784. godine i najstarija je bolnica u Srbiji.

Novi rendgen aparat nabavljen je već 1901. godine, samo jednu godinu pošto je dodeljena Nobelova nagrada za otkriće X zraka.

Pod nazivom Kliničko bolnički centar Zemun bolnica deluje od 31. decembra 1983. godine.

Tagovi:

Pročitajte još: