Buduća garaža ispod zemunske hale „Pinki“ umesto 160 imaće 350 mesta

PODZEMNA garaža kod „Pinkija“, koja je trebalo da se gradi ove godine, umesto jedne podzmene etaže za 160 automobila imaće dva nivoa i 350 mesta za parkiranje. Ovo je, za „Novosti“, potvrdio predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević i istakao da će realizacija ovog projekta početi tokom sledeće godine, verovatno na proleće. Prema njegovim rečima, uskoro se očekuje dobijanje građevinske dozvole, a stručnjaci su obavili iscrpna istraživanja na mestu gde će biti podzemna garaža. To će rešiti veliki problem parkiranja u starom jezgru Zemuna, koje odavno kuburi sa slobodnim mestima za ostavljanje vozila.

– Planom detaljne regulacije bile su predviđene dve etaže, međutim, s obzirom na blizinu vode i problematiku samog terena kod „Pinkija“, bila su neophodna ispitivanja – objašnjava Kovačević. – Utvrđeno je da se ovde mogu graditi dva podzemna nivoa sa oko 350 mesta. Sada čekamo građevinsku dozvolu, i dok se sprovedu procedure, arheološka istraživanja, izabere izvođač radova, najverovatnije je da radovi krenu na proleće 2022.

Kako je ranije najavljeno iz JKP „Parking servis“ buduća podzemna garaža biće pozicionirana paralelno sa halom „Pinki“ i od prizemlja biće udaljena oko devet metara. Na jednom delu krova budućeg ukopanog parkinga biće zeleni krov, dok će na drugoj strani biti pešački plato ispred ulaza u dvoranu.

OSTACI ANTIČKOG TAURUNUMA

PRETPOSTAVLJA se da se na mestu ispred „Pinkija“ nalaze ostaci antičkog Taurunuma. Arheološki slojevi su na dubini od oko pet metara od površine terena. Zato će sve intervencije biti rađene u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Tagovi:

Pročitajte još: