Četvrt veka pontonskog mosta u Zemunu

Ove godine navršilo se četvrt veka otkako inžinjerija Vojske Srbije tokom leta postavlja više od 350 metara dug pontonski most na Dunavu i spaja Zemun i Veliko ratno ostrvo. Zbog ekstremno visokog vodostaja za sve ove godine most nije postavljan samo tokom dva leta, jer je Dunav tada preplavio celo ostrvo.Procenjuje se da je do sada preko mosta prešlo oko dva miliona građana. U vrelim danima prelazilo ga je i po više od 3.000 dnevno.

Zaslugom inžinjerije Vojske Srbije, pontonski most je omogućio bezbedan prelazak preko Dunava. Iako su ga često ugrožavale velike količine naplavina – čitava stabla, panjevi, razni otpadni materijal – nijednom se nije desilo da je most popustio i ugrozio građane ili brojne ploveće i druge objekte nizvodno. Inžinjerci Vojske Srbije uvek su efikasno, požrtvovano i znalački budno obezbeđivali most, čak i u udara vreme jakih oluja, talasa i opasnih rečnih struja Dunava. Tako su tokom svih ovih godina doprineli ugledu naše vojske jer su na vidljiv način demonstrirali svoju sposobnost, kao i brigu za sugrađane.

Građani su dobili bezbedan put do lepe oaze na Dunavu. Mnogi ljudi prelaze reku s malom decom u kolicima jer znaju da je most u sigurnim rukama naše vojske. Prelazak preko mosta je besplatan, čime je omogućeno da veliki broj ljubitelja reke lako dođe do ostrva, koje je i zaštićeni park prirode.Mesto gde će biti postavljen most određeno je tako što su konsultovani građani Zemuna koji su decenije proveli na Dunavu: kajakaši, jedriličari, alasi, nautičari, graditelji čamaca, ljubitelji Lida i drugi. Svi su bili saglasni predlažući mesto na kojem treba postaviti most kako bi sigurno odoleo nepredvidivim tokovima velike reke.

Na osnovu tih predloga, inžinjerci su i svojim metodama i sredstvima ispitali mesto za pontonski most i kao najbolje rešenje prihvatili ono koje su predložili građani. Kao rezultat te saradnje, mesto na kojem se ponton nalazi nije se za četvrt veka pomerilo ni za centimetar.Pontonski most postao je neodvojiv deo života brojnih građana Zemuna i Novog Beograda tokom letnjih meseci, kao i simbol nerazdvojne veze naroda i Vojske Srbije.Milorad Kozlovački,politikolog, rezervni kapetan I klase u penziji, Zemun

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: