Crkva Rođenja presvete Bogorodice, najveći pravoslavni hram u starom jezgru Zemuna

Crkva Rođenja presvete Bogorodice, najveći pravoslavni hram u starom jezgru Zemuna, nedavno je proslavila 240 godina postojanja. U parohijskom domu te crkve organizuju se besplatni časovi i radionice za decu i odrasle. Tu se nalazi i „Centar za život“ u kojem rade mnogi stručnjaci, lekari, psiholozi, pedagozi i sveštenstvo.

U okviru Bogorodičine crkve rade dva hora, mešoviti i dečji. Tu je i parohijska biblioteka sa bogatim fondom duhovnih knjiga, koje su na raspolaganju građanima, a oni koji to žele svojom donacijom mogu obogatiti taj fond. Tu se takođe, organizuju besplatni časovi za sve zainteresovane beogradske mališane

Pored svakodnevnih bogoslužbenih aktivnosti, imamo i karitativne delatnosti, imamo besplatne časovi matematike, hemije, japanskog i engleskog jezika. Takođe, imamo inkonografsku radionicu, i kaligrafsku takođe. Obaveštenje o terminima kada se časovi održavaju su na sajtu Bogorodičine crkve i na aktuelnim društvenim mrežama“, navodi Nebojša Topolić, starešina Bogorodičine crkve u Zemunu.

„Moj cilj je da osposobim ljude da osete tu lepotu crkvene umetnosti, crkvenog izraza, a zatim da je mogu slikati i da se prosto izraze u toj formi“, kaže Dražen Vračar, slikar ikonopisac.

Bogorodičina crkva poznata je i po kopiji velikoremetske čudotvorne ikone Bogorodice iz 18. veka.

„Ono što je vrlo važno za našu crkvu koja je proslavila 240 godina postojanja, tom prilikom smo dobili na dar iz manastira Hilandara, Bogorodicu Trojeručicu, kopiju Bogorodičine ikone, koji je doneo iguman Metodije, a osveštao blaženopočivši patrijarh Irinej. Takođe, ovde je i Bogorodica jerusalimska koja je osveštana u Jerusalimu i doneta istim povodom“, dodaje starešina hrama.

„Poslednjih pet godina, u okviru Bogorodičine crkve, radi i „Centar za život“, osnovan po blagoslovu počivšeg patrijarha Irineja, koji okuplja lekare, psihologe, prosvetne radnike, sveštenike.

„Cilj rada ‘Centra za život’ je u samom nazivu Centra, promocija novog života, rađanja dece i svega što do toga dovodi. Promocija ulaska mladih ljudi u brak, pa samim tim i rađanje dece. Pomoć ljudima koji su u braku, da donesu odluku o rađanju još dece. Pomoć onima koji imaju više dece, materijalna i svaka druga pomoć da ih očuvaju“, naglašava dr Bojan Cakić, koordinator „Centra za život“.

Osim organizovanja letnjih škola namenjenih deci i omladini, ovde je moguće donirati dečju garderobu, stvari, kolica, bebi opremu i sve ono što je neophodno porodicama sa više dece. Pomoć se, preko humanitarnih programa „Centra za život“ upućuje onima kojima je najpotrebnija.

Tagovi:

Pročitajte još: