Home Društvo „Crno inje iz odžaka padalo nam po terasama“: Obišli smo toplanu u...

„Crno inje iz odžaka padalo nam po terasama“: Obišli smo toplanu u Zemunu i dobili odgovore

370
0

Na društvenim mrežama, ali i na mejl portala Telegraf, proteklih dana stižu slike i snimci zemunske toplane koja ispušta ogroman oblak crnog dima. Dimnjaci se nalaze u naselju Save Kovačevića, a slike koje su mogle da se vide deluju kataklizmično – čitav kraj prekriven je crnilom koje nemilosrdno kulja. Ipak, ta slika je, uverila se naša ekipa na licu mesta, samo deo stvarnosti. Dim se pojavljuje, ali povremeno, odnosno, nije deo normalnog celodnevnog procesa rada toplane. To objašnjavaju meštani, ali i preduzeće Beogradske elektrane.

– Kotlarnica u naselju Sava Kovačević kao pogonsko gorivo koristi mazut i predstavlja značajnog lokalnog zagađivača – rekli su nam u ovom Javnom komunalnom preduzeću.

Međutim, kako kažu „crni dim koji se 16. oktobra na kratko mogao videti kako izlazi iz dimnjaka toplane Zemun u naselju Sava Kovačević, posledica je regulacije sagorevanja na kotlu, a ne kako su neki ekološki aktivisti uzbunili žitelje Beograda da se u pogonima ovog preduzeća spaljuje rezidual“.

Ove optužbe su neosnovane i neistinite i štete ugledu preduzeća. Žitelji Zemuna mogu da se uvere da iz dimnjaka toplane „Zemun“ u naselju Sava Kovačević nema dima i da kvalitet vazduha u njihovom okruženju nije ugrožen zbog rada toplane – dodaju.

Jedan meštanin objasnio nam je da pojava crnog dima dešava samo na jednom od dva dimnjaka.

– Nekada je to ujutro, a nekada popodne. Svaki odžak kada se pali peć mora da zadimi – priča nam čovek.

Neke komšije čak nisu ni primetile ovu pojavu.

– To je bio problem nekada, crno inje iz tog odžaka padalo nam je po terasama, ali dugo nisam videla da se toplana dimi.

Treća komšinica kaže – „Jeste, prekjuče je bio jako gust crni dim“.

Toplotna energija za naselje Sava Kovačević uskoro će dolaziti iz druge toplane – Novi Beograd.

– Zaštita životne sredine je važan deo poslovne politike JKP „Beogradske elektrane“ i ujedno jedan od njenih prioritetnih strateških planova. U cilju zaštite životne sredine i obezbeđivanja sigurnije i pouzdanije isporuke toplotne energije korisnicima u delu Zemuna, „Beogradske elektrane” privode kraju projekat delimičnog gašenja kotlarnice u naselju Sava Kovačevića. U planu je da se stanovi korisnika iz ovog dela Zemuna ubuduće greju iz toplane „Novi Beograd“. Delimično gašenje kotlarnice podrazumeva da će u letnjem periodu ti toplotni izvori snabdevati korisnike toplotnom energijom za pripremu potrošne tople vode (PTV), a kao pogonsko gorivo koristiće ekološki prihvatljiviji energent – kazali su u „Beogradskim elektranama“.

– Ističemo, tokom prethodne grejne sezone u rad je puštena jedna od prepumpnih stanica (u bloku 38) na grejnom području toplane Novi Beograd. Radom ove stanice obezbeđen je deo potrebne toplotne energije za potrošače toplane u naselju Sava Kovačević. To je doprinelo značajnom smanjenju rada toplane u ovom zemunskom naselju. Trenutno su u toku pripreme za puštanje u rad i druge prepumpne stanice (blok 28), čime će se steći uslovi za obezbeđivanje potpunog snabdevanja toplotnom energijom iz toplane „Novi Beograd“ svih potrošača koji se sada snabdevaju iz toplane u naselju Sava Kovačević. Ova toplana će ubuduće raditi samo za potrebe proizvodnje potrošne tople vode, kada toplana Novi Beograd nije u pogonu. Preostala je rekonstrukcija i zamena dotrajalog toplotnog izvora kotlovima ukupne instalisane snage od 6 MW (megavata), čija realizacija je planirana za početak grejne sezone 2022/2023 – dodaju.

Od svih proizvodnih kapaciteta (14 toplana i 22 kotlarnice), 96 odsto njih kao energent koriste prirodan gas ili komprimovani prirodan gas, koji su ekološki najprihvatljiviji. U ostalim toplotnim izvorima koriste se mazut, lako
lož ulje, ugalj i biomasa.

Foto/izvor: telegraf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here