„DA LI ĆEŠ POMOĆI AKO ZNAŠ DA MOŽEŠ?“: Zemunci, Amber alert danas počinje sa radom!

„Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš?“

Pod okriljem ovog slogana, sistem za pronalaženje nestale dece „Pronađi me“, od danas stupa na snagu.

Ovaj sistem, koji se u SAD-u naziva Amber alert, omogućiće lakšu potragu za nestalim mališanima u Srbiji.

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, naveo je u razgovoru za B92.net koliko je ovaj sistem značajan za naše društvo i objasnio kako će „Pronađi me“ funkcionisati po fazama.

„Ovaj sistem obaveštava javnost kada nestane dete i od životnog je značaja. U takvim trenucima, posebno su bitne efikasnost i brzina. Sa ovim sistemom će, pored policije, u potragu biti uključeni građani, mediji i drugi. Bezbednost će biti dosta veća“, priča Jurić za naš portal.

Danas, kako navodi on, na snagu stupa prva faza, u kojoj će najbitniji ulogu imati mediji, ali i mobilni operateri, autoputevi i aerodromi.

„Mediji će po nalogu policije objavljivati informaciju o nestaloj osobi svakih 30 minuta u prvih osam sati, a zatim na sat vremena po isteku, sve dok policija drugačije ne kaže. Kada osoba nestane, operateri su u obavezi da pošalju poruku o nestanku, dok će se na aerodromima i autoputevima informacije o nestalima pojavljivati na LED ekranima. Kada se ustanovi da je dete ili neka osoba u životnoj opasnosti, sistem će se pokrenuti“, objašnjava Jurić.

Na pitanje kada možemo da očekujemo pokretanje druge faze i ko sve učestvuje u njoj, naš sagovornik odgovara: „Drugu fazu možemo očekivati za oko godinu dana i u nju će biti uključeni tržni centri, koji će, kada nestane dete imati obavezu da na svojim LED ekranima u okviru tržnih centara objave informaciju o nestanku. Tu istu obavezu imaće i benzinske pumpe. U drugoj fazi će biti uključene i društvene mreže“.

Naš sagovornik je, kaže, ponosan zbog uvođenja sistema za koji se dugo borio.

„Osećam se ponosno. Ovo je postignuto zajedničkim delovanjem građana. Prvi smo u regionu koji smo uveli ovako nešto. Očekujemo da će se i druge zemlje iz regiona ugledati na nas i pokrenuti isti ovakav sistem. To bi onda značilo da, ako nestane dete u Sloveniji, na primer, i mi iz Beograda i ljudi iz Severne Makedonije i drugih zemalja regiona možemo da ga tražimo i budemo obavešteni o njegovom nestanku“, završava naš sagovornik.

Šta je Amber alert?

Amber alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Amber alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena, navodi se na sajtu Amber alert Srbija.

Tagovi:

Pročitajte još: