Da li ste znali da je ovaj zemunski čokot zaštićen spomenik prirode: ŽIVI VEĆ SKORO 200 GODINA, evo gde tačno možete da ga vidite

Spomenik prirode „Vinova loza u Zemunu“ jedan je od retkih i očuvanih primeraka ove sorte vinove loze. Čokot vinove loze u Zemunu je sađen, očuvan primerak vrste Vitis vinifera.

Zaštićena površina Spomenika prirode iznosi 230 m2, odnosno 2,30 ari. Netipičan je reprezent svoje vrste. Karakteriše ga razvijen habitus, velika starost, solidno zdravstveno stanje i dobra vitalnost.

Vinova loza u Zemunu“ predstavlja pravi raritet ne samo na lokalnom nivou, već i šire. Zaštićena je 2014. godine. Njena atraktivnost najviše se ogleda u dugovečnosti, genetskom potencijalu, ali i velikoj kulturološkoj vrednosti.

Poseduje veliku estetsku vrednost zahvaljujući svojoj visini, pravilnom habitusu i širokoj razgranatosti koja krasi terasne i fasadne površine zgrade u Gospodskoj 4 u Zemunu.

U prethodnom periodu, od radova na stablu izvršeno je hemijsko tretiranje i montaža drvene ogradice oko čokota, a zahvaljujući profesoru sa Poljoprivrednog fakulteta i stručno orezivanje loze.

Zadivljujuće je i njeno nesmetano razviće, velika starost i dobra vitalnost u urbanoj sredini. Samim tim, predstavlja značajnu biološku vrednost. Osim toga, svojim izgledom u vegetacijskom periodu oplemenjuje prostor i doprinosi vrednosti ambijenta prostorno kulturno-istorijske celine kojoj i pripada.

Spomenik prirode karakteriše i kulturno-istorijska vrednost

Nalazi se u dvorištu zgrade koja je proglašena za nepokretno kulturno dobro – „Staro jezgro Zemuna“, kao prostorno kulturno – istorijska celina.

Kuća i dvorište u Gospodskoj 4, gde se ovaj čokot nalazi datira iz 1827. godine. Prvenstveno je bila u vlasništvu porodice Puljo, vlasnika prve zemunske štamparije, a kasnije je u ovoj kući bila trgovina na veliko i malo poznate zemunske trgovačke porodice Živanović.

Vinova loza – jedna od najstarijih uzgajanih biljnih kultura

Vitis vinifera (interspecies HybridaVitis rupestris x Vitis lincecumii) – Seibel 1000 (sinonimi: Rozeta, Francuz, Francuska loza).

Vinova loza pripada porodici Vitaceae, grupi biljaka puzavica grmastog oblika, čija visina varira i može dostići preko 15 m. Rasprostranjenost ove vrste je velika, uzgaja se u Evropi, Aziji, Africi, južnoj i severnoj Americi, Australiji, a može se naći čak i u južnim delovima Sibira.

Vinova loza je jedna od najstarijih uzgajanih biljnih kultura. Pouzdano se zna da se loza uzgajala pre 6.000 godina u Egiptu, a na naše terene donose je rimski imperatori. Nakon oslobođenja od Turaka u Srbiji dolazi do intenzivnog razvoja vinogradarstva i ono postaje jedna od najznačajnijih privredna grana.

Blic

Foto: jkp zelenilo

Tagovi:

Pročitajte još: