Da li znate poreklo rimskog sarkofaga u Zemunu?

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture Beograda, finansirao je i obavio restauraciju sarkofaga u Zemunskom parku, u okviru kompletnog uređenja ovog prostora, vrednu pola miliona dinara. Posle rekonstukcije parka i radova koji su u toku na restauraciji i rekonstrukciji Zemunske gimnazije, Zavod je preuzeo hitne intervecije na sarkofagu, koji je bio u derutnom stanju više decenija. Tako je zaustavljen proces njegove dalje degradacije – saopštavaju iz Zavoda.

Radovi su obuhvatali čišćenje i sastavljanje razdvojenih napuklih delova kamenog sanduka i poklopca, konsolidaciju oštećenih i nedostajućih površina, nivelisanje i izradu unutrašnje metalne konstrukcije poklopca. Na sanduku je jedna stranica bila u potpunosti odvaljena, a poklopac se nalazio na travi polomljen na dva dela. Stranice su i spolja i unutra bile ispisane grafitima, a ceo sanduk, kako objašnjavaju u Zavodu, bio je prekriven mikroflorom i prljavštinom, koja je permanentno uništavala kamen.

Sarkofag je eksponat Muzeja grada Beograda, a najstariji podaci datiraju iz 1885, kada je izvesni J. Brunšmid, pri obilasku Zemuna, zabeležio da se u parku nalaze ostaci „velikog neukrašenog sarkofaga dimenzija 2,18 sa 1,4 sa 0,73 metara“, koji je „otkriven podno Hunjadijevog grada“, a da se u dvorištu gradske većnice – Magistrata  nalaze delovi poklopca za koje je predpostavio da pripadaju istom pokopu. Ne zna se kada je deo sarkofaga iz Magistrata prenet u park (verovatno 1900. godine). U Zemunu je 1815. godine pronađen još jedan sarkofag sa natpisom, kome se već krajem 19. veka izgubio svaki trag.

Izvor: novosti

Tagovi:

Pročitajte još: