Da li znate šta se u Zemunu dogodilo na današnji dan 1456. godine?

1456 – Hrišćanska vojska pod komandom ugarskog vojskovođe Janoša Hunjadija (Janos Hunyadi) pobedila je turske snage koje su opkolile Beograd. U srpskim narodnim pesmama Hunjadi, koji je u toku borbi umro u Zemunu, spominje se kao Sibinjanin Janko.

Uvek je bio na strani hrišćana protiv Otomanske najezde.

U narodnom predanju, međutim, ostalo je zapisano u stihu u bugarštici najstarijeg srpskog zapisa ”Orao se vijaše nad gradom Smederevom” da je Sibinjanin Janka zarobio i bacio u tamnicu despot Đurađ Branković.

Putevi su im se ukrstili i u Đurđevoj tvrđavi na Gardošu.

Na Kalemgdanu je u kamenu uklesano da su branioci Beograda predvođeni Sibinjanin Jankom 22. jula 1456. godine oterali Turke i odbili neprijateljski napad, a veliki junak je za nepune tri nedelje, na suprotnoj, zemunskoj obali Dunava, izdahnuo od posledica kuge.

Posmrtni ostaci Sibinjanin Janka premešteni su u katedralu u Stolnom Beogradu u Rumuniji.

Jedna od četiri milenijumske kule, na Gardošu u Zemunu nosi njegovo ime.

Na Zemunskom keju oslobođenja predsednici Srbije i Mađarske su 2017. godine otkrili Spomenik Sibinjanin Janka, rad budimpeštanskog umetnika Ištvana Madarašija, na koji se redovno, u čast velikog junaka bitke za Beograd, polažu venci.

Jankova klisura uz reku Blatašnicu, na granici Topličkog i Rasinskog okruga, kao i osnovna škola u Čantaviru kod Subotice, takođe čuvaju uspomenu na velikog junaka Sibinjanin Janka ili Janoša Hunjadija.

Tagovi:

Pročitajte još: