Dan belog štapa u Zemunu

Međunarodni dan slepih, Dan belog štapa i ove godine skreće pažnju na nekoliko desetina hiljada slepih i slabovidih u Srbiji, kojima treba obezbediti odgovarajuće uslove za život, rad, zapošljavanje.

Organizovani u savez na nivou Republike sa regionalnim podružnicama, slepi i slabovidi su postigli mnogo, ali ne dovoljno.

U Beogradu ih je blizu tri hiljade, a prestonica i čini najviše da im omogući bezbedno kretanje, obrazovanje, lečenje, uključivanje u društvo i osamostaljivanje.

U Zemunu već 104 godine, od 1917. postoji, radi, osposobljava, školuje i zapošljava Škola sa domom za učenike oštećenog vida ”Veljko Ramadanović”. Pored rane dijagnostike dece predškolskog uzrasta, škola pruža osnovno i srednjoškolsko stručno obrazovanje i domski smeštaj u uslovima koji se neprestano modernizuju i usavršavaju.

Mnogi učenici ove škole imaju priliku da razviju svoje talente za umetničke zanate i veštine u specijalnim kabinetima i radionicama, a i da posle završenog školovanja nastave pedagoški rad u ustanovi iz koje su potekli.

Škola je i Resurs za podršku inkluzivnom obrazovanju dece oštećenog vida iz cele Srbije, a obrazuje oko 150 učenika.

Zemunska podružnica Saveza slepih Srbije jedna je od najagilnijih, mnoge inicijative i predlozi nekoliko stotina članova su zaživele i sprovedene u delo, a u okruženju je razvijena svest o solidarnosti i pomoći u svakoj prilici osobama sa belim štapom. O društvenoj odgovornosti lokalne zajednice svedoče brojne donacije školi i domu ”Veljko Ramadanović”, uređenje saobraćajnih prelaza i prilaza objektima javne namene.

Tagovi:

Pročitajte još: