Daju li kovid mere rezultate – u Zemunskoj bolnici za trećinu manje pacijenata

Početkom septembra KBC „Zemun“ ponovo je postao trijažni centra za kovid pacijente. U poslednjih mesec dana ovde se situacija promenila-dnevno su zbrinjavali do 180 pacijenata, a poslednjih dana za trećinu manje. Direktor Zemunske bolnice, profesor Dragoš Stojanović je istako da kovid mere daju rezultate i da su to primarni pokazatelji jednog blagog popuštanja virusa i blagog poboljšanja opšte situacije.Dragoš Stojanović je za RTS rekao da je u Zemunskoj bolnici u poslednja 24 časa bilo 130 pregleda i da je 13 pacijenata je upućeno u kovid bolnice u Beogradu. 

„Poslednjih četiri do pet dana smo spali sa sa 150 do 180 pacijenata na 100, 120 i 130. To su primarni pokazatelji jednog blagog popuštanja virusa i blagog poboljšanja opšte situacije. Svakodnevno pratimo situaciju i s vakcinacijom i sa primenom mera i želimo da svakoga dana bude što manje pacijenata zbog kojih ćemo se sekirati i raditi u otežanim uslovima“, istakao je Stojanović.Dodao je i da im to nije teško ali da im sva to opterećenje oduzimaju vreme od stalnog rada u normalnim uslovima.Pacijenti koji sada dolaze su, kako je rekao,  za razliku od pre dva meseca u naletu i lakši i teži pacijenti. Objasnio je da su oni koji su teži, uglavnom pacijenti koji su se ranije razboleli, dobili terapiju i koji su se lečili u kućnim uslovima uz kontrole kod nadležnih lekara.

Međutim, naglasio je da se ne može uvek postići efekat konzeravtivnom terapijom tako da pacijenti onda dolaze sa teškim pogoršanjem stanja.Ocenio je i da je i efekat smanjenog broja pregleda i apel pacijentima da što pre shvate da se na vreme jave lekaru jer će se pre i izlečiti a tegobe i komplikacije će biti manje.Rad i u nekovid sistemu – koje su bolesti u porastu“Odlukom Ministarstva zdravlja Kliničko bolnički centar „Zemun“ je nastavio da radi u nekovid sistemu a u isto vreme smo postali i Urgentni centar za prekosavski region koji radi 24 sata. Jedan deo objekta smo odvojili za kovid-trijažnu ambulantu a veći deo zgrade je specijalistička poliklinika i mi ni jednog dana nismo prekinuli rad u tim oblastima“, istako je Stojanović.Dnevno je, ako se računa oko 150 pacijenata u trijažno-kovid centru, između 600 i 700 na specijalističkim pregledima dok ih je u centru gde je hitna služba od 300 do 400 u režimu hitnog pregleda.“Nažalost u glavnom su u porastu pacijenti s malignim bolestima, polutraume i traume, razne saobraćajke ili neke druge povrede, iz oblasti neurohirurgije, akutna moždana krvarenja, akutni koronarni sindrom, opšte hirurške operacije.

Svakodnevno je veliki broj operacija, bolnica nam je skoro ispunjena, sve intenzivne nege su pune i stalno se rotiraju pacijenti“, rekao je Stojanović.Postkovid sindromUkazao je i da im se u poslednje vreme javlja dosta pacijenata sa postkovid sindromom sa lakšim ili težim oblicima. To su, naveo je, uglavnom promene na malim mikrokrvnim sudovima, koje izazivaju promene i patologiju na svim organima. I to su, upozorio je, uglavnom pacijenti koji nisu vakcinisani.Kliničko bolnički centar „Zemun“ do sada je tri puta bio u kovid sistemu. Za to vreme su pregledali više od 22 hiljade pacijenata.“Neuporedivo je teže raditi u kovid sistemu i zaista sve pohvale i hvala kolegama i medicinskom osoblju. Nije isto raditi svoju oblast specijalnost i raditi u skafanderima s kovid pacijentima za koje je neizvesno kako će se odvijati lečenje“, zaključio je profesor Dragoš Stojanović.

Rts

Tagovi:

Pročitajte još: