Dani Evropske baštine počinju sutra u Zemunu

Ovogodišnji Dani evropske baštine u Zemunu počinju sutra u 19 sati kada se svečano otvara izložba „Napušteni prostori Zemuna“, u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade GO Zemun, u Kosovskoj ulici broj 9.

Autorke ovog jedinstvenog multimedijalnog prikaza javnih napuštenih i zaboravljenih prostora su Ljiljana Manić i Nataša Simeunović Bajić.

Cilj projekta je da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja ideja i jezika arhitekture kao čuvara kulturnog nasleđa u savremenim društvenim, političkim i medijskim okolnostima, saopštila je Gradska Opština Zemun.

Publika će imati priliku da pogleda film „Napušteni prostori Zemuna“.

O samom projektu govoriće recenzentkinja izložbe Vladana Putnik Prica sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ovom izložbom Zemun započinje serijal programa koji se bave ovogodišnjom temom Dana evropske baštine „Kulturno nasleđe za sve“, i tako saučestvuje sa 50 zemalja u misiji da različiti sadržaji budu dostupni svima.

Već tradicionalno zemunski program svojom raznovrsnošću, kvalitetom i estetikom pokazuje da naša sredina ima šta da pokaže, ima šta da podeli sa drugima i da je inspiracija za nastajanje novih kulturnih vrednosti.

Posetioci Zemuna u 24 programa, na mnogobrojnim lokacijama i u drugačijim formama, sve do 29. oktobra upoznaće baštinu slaganu vekovima na gardoškoj kaldrmi.

Svi programi koje je pripremila Gradska opština Zemun su u skladu sa temom ove značajne evropske manifestacije.

B92

Tagovi:

Pročitajte još: