Pretraga
Close this search box.

„Dani evropske baštine” u Zemunu: Dodeljena plaketa proslavljenom gitaristi

Sa svojih 128 stepenika što premošćuju zemunski „donji” i „gornji” grad i 116 metara nadmorske visine lesnog brega Kalvarija, Kalvarice kriju pređene kilometre i kilometre treninga poznatih zemunskih sportista, a otkrivaju imena znamenitih Zemunaca i, naravno, predivnu muziku koju ovde s vremena na vreme interpretiraju muzičari.

Ovoga puta, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”, Kalvarice su zablistale 15. septembra tačno u podne u Klubu matične kulture Zemuna, uz muziciranje proslavljenog gitariste i kompozitora Nemanje Bogunovića.

„Svuda pođi, svojoj kući dođi”, kaže naš narod. Nemanja to radi posvećeno. Za najdražu publiku svirao je svoje kompozicije i evergrin „Por una kabeza”.Dugi niz godina, akademski muzičar Nemanja Bogunović je prisutan na međunarodnoj sceni. Zbog svog delikatnog tona i muzičkog temperamenta dobio je epitete „gitarista poetske muzikalnosti” i „džentlmen sa gitarom”. Svirao je u najprestižnijim svetskim koncertnim salama, snimio više solističkih albuma, nekoliko transkripcija za gitaru i objavio zbirku kompozicija za gitare i knjige transkripcija i aranžmana.

Muzičkom programu su prisustvovali zamenica sekretara Gradske opštine Zemun Aleksandra Gajić i pomoćnik predsednika Dragan Matijević, koji je tom prilikom pozdravio sve prisutne goste i najavio da će Opština Zemun pomoći uređenje Kalvarica.

Priču o Kalvaricama i projektu „Zemunci za stepenice” ispričala je novinarka Ljiljana Zorkić, a nešto više o Zemunskoj školi gitare u zvuku i reči prikazali su profesori Muzičke škole „Kosta Manojlović” Relja Turudić, Dušan i Milan Dimitrijević, kao i mladi gitaristi Đorđe Dimitrijević i Kosta Davčevski.

Povodom tri decenije postojanog rada Kluba matične kulture Zemuna, član Upravnog odbora ovog udruženja Dimitrije Salaćanin uručio je Nemanji Bogunoviću plaketu sa porukom: „Biti Zemunac nije stvar krštenice, već stanje duha”.

Tagovi:

Pročitajte još: