Deca iz Gline posetila Zemun

Deca sa Banije su 17. septembra, sa zamenicom gradonačelnika Gline Brankom Bakšić Mitić i Sanjom Lakić narodnom poslanicom zaduženom za kontakte sa srpskom zajednicom posetila Zemun. Topao i srdačan prijem ispred kule na Gardošu priredio im je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, koji je istakao da su veze mladih srpskih naraštaja, odraslih u Hrvatskoj, sa maticom Srbijom od velikog značaja za njihov razvoj, upoznavanje sa korenima, istorijom, tradicijom i kulturom.

”Za decu sa Banije je jako važno da znaju kome pripadaju, odakle su ponikla i koliko su duboki i snažni njihovi koreni, da u matici uvek imaju pomoć, podršku i zavičaj”, istakao je Kovačević, koji je bio i domaćin večere upriličene u čast dragih gostiju.

Deca uzrasta od 12 do 16 godina obišla su Zemunski kej, brojne znamenitosti Zemuna i posetu završili obilaskom kule Gardoš, u čiju istoriju i značaj ih je uputio fotograf Đorđe Čubrilo.

Deca sa Banije su u okviru Kampa srpskog jezika i kulture 2017. i  2018. godine već posećivala Beograd i Zemun, a ove su, posle dvogodišnje pauze, izuzetno srdačno primljena u Domu Narodne Skupštine Srbije i Belom dvoru.

Tagovi:

Pročitajte još: