Deca iz Zemuna prisustvovala na festivalu “ Gračanici na dar“

„Ovaj festival budi ono najvrednije u nama, osećaj prema tradiciji, prema našoj slavnoj prošlosti, prema nasleđu koje uvek i na svakom mestu moramo da čuvamo da bismo i u sadašnjosti i u budućnosti znali ko smo, odakle smo, ko su naši preci, kakvi su naši koreni, gde je naš izvor“.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas Dečji festival „Gračanici na dar“, koji se održava u Omladinskom kampu „Letenka“ na Fruškoj gori u okviru trećeg Međunarodnog dečjeg festivala folklora „Razigrana mladost“.

„Ovaj festival budi ono najvrednije u nama, osećaj prema tradiciji, prema našoj slavnoj prošlosti, prema nasleđu koje uvek i na svakom mestu moramo da čuvamo da bismo i u sadašnjosti i u budućnosti znali ko smo, odakle smo, ko su naši preci, kakvi su naši koreni, gde je naš izvor. To je, zapravo, vaša misija, misija svih onih koji se u okviru kulturno-umetničkih društava okupljaju i neguju našu tradiciju“, izjavio je Mirović.

Reč je o jednom od najvećih dečjih folklornih festivala, koji okuplja ansamble iz zemlje i regiona sa preko 400 učesnika i organizuje se sa ciljem upoznavanja dece i mladih kroz očuvanje folklorne tradicije regiona i negovanje fer-pleja u sportu.

„Okupili smo se iz brojnih krajeva. Osim dece iz Gračanice, ovde su i deca iz Pazove, Inđije, Zemuna, Brčkog, Sanpetera u Rumuniji, i brojnih drugih mesta. Ovde ste da širite prijateljstvo i ljubav i da upoznajete jedni druge, a ove godine da biste posebno upoznali našu Gračanicu i naše običaje sa Kosova i Metohije, ali i da deca upoznaju običaje, kulturu i decu srpske Vojvodine“, istakao je Mirović.

Tagovi:

Pročitajte još: