DECENIJA OD STRADANJA SEDAM ZEMUNSKIH PLANINARA

Zemunci se i danas sa tugom sećaju planinarske tragedije na Bjelašnici. U toj nezapamćenoj snežnoj oluji, 2. decembra 1962. godine, živote su izgubili planinari sportske sekcije ”Naša krila” iz Zemuna i planinarskog društva ”Željezničar” iz Sarajeva, Zemunci Zoran Ivanišin (19), Slobodan Vujinac (18), Nikola Kožuh (16), Aleksandar Krnješevac (15) i Anđelko Sabo-Pešić (15) i Sarajlije braća Siniša (18) i Zoran (16) Tvorić. Tragediju su preživeli Miodrag Prvanović, braća Vojislav i Branko Matić i Rifat Hasečić.

”Razbila nas je i raznela snežna oluja, prekinula divnu mladost i druženje koje je bilo toliko čisto, istinsko i lepo da se bliži skoro nestvarnom”, naveo je 2012. Branko Matić u pismu, objašnjavajući detaljno šta se tog dana dogodilo.

U čast poginulih planinara svake godine se organizuje Memorijalni pohod. Učesnici dolaze do spomenika koji je podignut na mestu ove najveće planinarske tragedije na prostoru bivše Jugoslavije, gde se polažu venci i odaje pošta nastradalima.

Ovaj pohod je organizovan svake godine sve do 1992. godine kada je prekinut zbog rata. Nakon završetka sukoba sarajevsko Hrvatsko planinarsko društvo – ”Bjelašnica – 1923” i beogradski Planinarski klub ”Železničar” obnovili su ovaj memorijal, koji od tada dobija na masovnosti.

U spomen na poginule Zemunce, podignuta je grobnica na Zemunskom groblju. Takođe, bivša ulica Žarka Zrenjanina na Ćukovcu u Zemunu od 2004. godine nosi ime Sedam zemunskih planinara.

Tagovi:

Pročitajte još: