Direktor KBC Zemun: Težu kliničku sliku ima dva odsto obolelih od kovida

Kliničko-bolnički centar Zemun, kao i ostali zdravstveni centri u Beogradu, za sada radi u zelenoj zoni. Nadaju se da tokom leta ili početkom jeseni neće ponovo morati u crvenu zonu.

Direktor Dragoš Stojanović kaže za RTS da 98 odsto pacijenata zaraženih koronavirusom ima lakši oblik bolesti, dok je dva odsto uglavnom sa težom kliničkom slikom.

Prof. Dragoš Stojanović, direktor KBC Zemun, rekao je za RTS da je veliki pritisak pacijenata na taj zdravstveni centar, da su sve bolnice popunjene, te da je samo u protekla 24 časa bilo 98 hitnih prijema, sa velikim brojem teških pacijenata.

Za sada rade u zelenoj zoni i nadaju se da neće ponovo morati u crvenu zonu – kako kažu, bar do početka jeseni.

„Uspeli smo veliki broj pacijenata da skinemo sa liste čekanja, i ortopedskih i kardiovaskularnih“, rekao je Stojanović i apelovao na građane da doniraju krv jer su im zalihe na minimumu.

Što se tiče kovid pozitivnih, profesor kaže da je većina obolelih sa lakšom kliničkom slikom.

„Otprilike 98 odsto pacijenata koji su zaraženi koronavirusom su sa lakšim oblikom kliničke slike i uglavnom u kućnoj izolaciji. Ali tih dva posto ima najčešće tešku kliničku sliku, iako nemaju neke svoje osnovne bolesti“, rekao je Stojanović i dodao da pacijenti koji imaju prateće bolesti uglavnom završe ili u kovid bolnici u Batajnici ili u VMC na Karaburmi.

Napominje da su u KBC Zemun zabranjene posete i da su maske obavezne.

„Kao što je i preporuka. Mi to svi poštujemo i pacijenti poštuju, shvatili su da ili mogu da se zaraze od nekoga ili da mogu nekome da prenesu“, rekao je Stojanović.

Međutim, svakodnevno se, kaže, dešava da pacijent na samom prijemu bude pozitivan.

Objašnjava da svi oni koji dolaze u bolnicu na lečenje, odnosno intevenciju, moraju imati negativan antigenski test, ali da se dešava da se kod nekih i u toku lečenja razvije kovid.

„Kod grupe pacijenata koji su hitni, svima radimo antigenske testove, a onima sa sumnjivim simptomima radimo i pi-si-ar“, rekao je prof. Stojanović za RTS.

Tagovi:

Pročitajte još: