Pretraga
Close this search box.

DIVNO! OVO ZEMUNSKO NASELJE DOBIJA EKO PARK!

Predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Gradske opštine Zemun Željko Klarić prisustvovali su svečanosti potpisivanja Ugovora o sufinansiranju realizacije projekta očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2024. godini na teritoriji Gradske opštine Zemun, koji je potpisan u Palati Srbija, kao deo sufinansiranja projekata jedinica lokalne samouprave od strane Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, koji je organizovala ministarka Irena Vujović.

Od 16 prijavljenih na Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljište kao prirodnog resursa u 2024. godini Ministarstva za zaštitu životne sredine uslove je ispunilo sedam lokalnih samouprava, među kojima je Gradska opština Zemun koja je pripremila projekat za formiranje Eko parka na neuređenoj površini u centralnom delu Ugrinovaca duž kanala Veliki Begej.

Rukovodilac ovog značajnog projekta kojim se rešava dugogodišnji ekološki problem ovog dela Zemuna je pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Andrijana Kukolj.

Cilj projekta je da se očuvaju površine i funkcije zemljišta kao prirodnog resursa i da se spreče ili otklone štetne promene u zemljištu kako bi se ono saniralo i očuvalo.

Zemljište predviđeno za formiranje Eko parka u Ugrinovcima je zagađeno procednim vodama divljih deponija, raznovrsnim građevinskim šutom i drugim vrstama otpada nepoznatog porekla, te se zagađenje prenosi i na podzemne vode. Pored toga, često spaljivanje otpada na obodima površina, na granici sa privatnim parcelama, dolazi i do zagađenja vazduha.

Projekat predviđa formiranje parkovskih staza, ozelenjavanje prostora sadnjom trave i 85 sadnica, izgradnju dečijeg igrališta sa ljuljaškama, toboganima njihalicama, zatim postavljanje klupa, piknik garnitura, betonskog roštilja, platforma za pecanje, postavljanje drvenog senila, drvenog lučnog mostića i drugog mobilijara.

Poseban segment Eko parka u Ugrinovcima činiće trim staza dužine 650 metara sa pratećim sportskim rekvizitima, poput, sprave za trbušne mišiće, kose grede, razboja i dvovisinskog vratila.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine sufinansira ovaj projekat sa 13.200.000 dinara.

Tagovi:

Pročitajte još: