ĐURĐE TEODOROVIĆ BISER UMETNIČKE ZBIRKE GRADSKE OPŠTINE ZEMUN

U vrednoj umetničkoj kolekciji koja pripada Gradskoj opštini Zemun i nalazi se uglavnom u zdanju na Magistratskom trgu 1, posebno mesto zauzima vredan opus i poklon akademskog slikara i likovnog pedagoga Đurđa Teodorovića, koji je od studenstkih dana za mesto svog življenja izabrao prelepu varoš na Dunavu.

Retko koja lokalna uprava kao Zemunska može se podičiti time da je smeštena u tako umetničko-istorijski-arhitektonsko monumentalnom i reprezentativnom zdanju gradske uprave – Gradskog poglavarstva Zemuna, sagrađenom prema nacrtima čuvenog inženjera Dragutina Kapusa 1886. godine. Oblikovana u duhu neorenesanse, ukrašena središnjim rizalitom sa stubovima, balkonom i kubetom sa satom i posle savezničkog bombardovanja obnovljena 1946. godine prema planovima beogradskog arhitekte Rajka Tatića, zgrada je proširena krilom u Preradovićevoj ulici i dozidana za ceo sprat. Kao biser Starog jezgra Zemuna, ambijentalne celine od republičkog značaja pod zaštitom je Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

A u samoj zgradi, desni zid skupštinske sale od šezdesetih godina krase dve freske ogromnih dimenzija, ”Vrzino kolo” iz 1959. na više od 21 kvadrata, mera 324 sa 653 centimetara, i ”Ženski akt” od 324 sa 320 centimetara iz 1964. godine, koje je akademski slikar Đurđe Teodorović poklonio Zemunu.

U kabinetu predsednika opštine takođe je Teodorovićeva kompozicija iz rane faze stvaralaštva ”Osvajanje Zemuna 1521”, dimenzija 149 sa 176 centimetara,  poklon autora.

Đurđe Teodorović se rodio u Obrovcu u Bačkoj 1907, a došao u beogradsku Umetničku školu na studije kod poznate srpske slikarke Bete Vukanović, Ljubomira Ivanovića i Milana Milovanovića.

Sa slikarima socrealizma osniva umetničku grupu ”Život”, ali se posle usavršavanja u Parizu vraća kao modernista koji se poigrava formom do apstrakcije. Pokazao je posebnu veštinu komponovanja, a njegove forme su monumentalne, dostojanstvene i razigrane, što se uočava u remek delima koja je zaveštao zemunskoj gradskoj kući i svim Zemuncima.

Bio je profesor na Likovnoj akademiji, a živeo u kući u Njegoševoj broj 3 u Zemunu.

Tagovi:

Pročitajte još: