Dom zdravlja Zemun obeležava Svetski dan zdravlja!

Svetski dan zdravlja obeležava se širom sveta 7. april svake godine pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ove godine obeležava 75 godina rada na unapređenju javnog zdravlja. Slogan obeležavanja Svetskog dana zdravlja je ponovo ”Zdravlje za sve”, u znak podsećanja na ono zbog čega je ova organizacija i osnovana – da radi na promociji i očuvanju zdravlja širom sveta, da se stara o onima čije je zdravlje posebno ugroženo, kako bi svi i svuda mogli da dostignu najviši nivo zdravlja i blagostanja.

Kvalitetna, dostupna i pristupačna primarna zdravstvena zaštita je najdelotvorniji i najisplativiji način da se zdravstvene usluge približe ljudima. Pri tome, ona mora da dosegne i angažuje i one sa najvećim, a često neprepoznatim potrebama, u svim starosnim kategorijama. Zbog toga je važno da primarna zdravstvena zaštita uvažava principe pravičnosti, rodne senzitivnosti i zasnovanosti na pravima, u svakodnevnim aktivnostima pružanja zdravstvenih usluga i kroz specifične programe, namenjene posebno osetljivim grupama.

Primarna zdravstvena zaštita na teritoriji opštine Zemun pokrivena je u okviru mreže punktova Doma zdravlja, koji su smešteni na sedam lokacija, dva u centralnoj zoni i po jedan u naseljima Nova Galenika, Zemun Polje, Batajnica, Ugrinovci i Busije.

Gradska opština Zemun svojim angažovanjem i saradnjom sa Domom zdravlja Zemun, te aktivnostima lokalnog Saveta za zdravstvo, socijalnu i dečiju zaštitu kroz edukativne radionice i promocije zdravih stilova života podstiče građane da se odgovorno odnose prema svom zdravlju.

Opština posebno ulaže napore da se kapaciteti Dom zdravlja Zemun proširuju. Izgradnjom nove Zdravstvene stanice u Batajnici biće upotpunjena i unapređena primarna zdravstvena zaštita, kao važnog faktora u očuvanju zdravlja stanovništva.

Tagovi:

Pročitajte još: