Dragulji Zemuna o kojima se malo zna

Glavnu i Cara Dušana spaja Trg Branka Radičevića. Nekada je tu bila Petrovaradinska kapija i kuća u kojoj je živeo Branko Radičević. Danas malo šta, osim imena trga i grobova pesnikove majke i bake na zemunskom groblju, ne svedoči o Branku i Zemunu.

Preko puta Muhareve palate se nekada nalazila ozloglašena kafana „Srbijanac“. Taj deo je strahovito postradao u savezničkom bombardovanju.

Stare zemunske kuće su ovde zamenjene neprikladnim zgradama. Srećom, tu je izgrađeno i pozorište, današnji „Madlenijanum“.

U blizini je Bežanijska ulica, kojom su još i Rimljani hodali. Već stotinama godina ovo je trgovačka ulica. Na jednom ćošku Glavne stoji i stari bunar, koji podseća na neka davno prošla vremena.

Preko puta, na drugu stranu, ka Dunavu, gde je nekad bila kafana „Srbijanac“, počinju Njegoševa i Karamatina. Malo niže, na uglu Gajeve i Zmaj Jovine, po svoj prilici se nalazio rimski forum (tu su, u dvorištu kuće berberina Oberinga nađeni brojni arheološki ostaci starog Rima).

I kako na kraju autor ovih priča kaže, preozbiljna je Zemun varoš da se 2.000 i kusur njegovih godina stavi u jedan tvit.

nova

Foto: jevrejin

Tagovi:

Pročitajte još: