Pretraga
Close this search box.

Dunav je još hladan: Na zemunskom Lidu za sada samo brčkanje u plićaku

Dunav još nije dostigao prijatnu temperaturu pa se retko ko odlučuje da skroz zaroni u vodu.

Vremenski uslovi nisu baš išli naruku onima koji su nameravali da daju puni doprinos zvaničnom otvaranju kupališne sezone na Lidu. Jedna od najlepših dunavskih plaža u regionu tokom vikenda je zbog nižih temperatura za ovo doba godine bila prilično malo posećena. Ipak, uverili smo se da je sve spremno za najžešće „udare” posetilaca na Veliko ratno ostrvo koji tek slede. Sve do kraja avgusta. Gradska opština Zemun i opštinska Turistička organizacija još u subotu su proglasile otvorenom tradicionalnu manifestaciju „Leto na Lidu” i označili početak kupališne sezone na „zemunskom moru”. A da je sve u skladu sa pravilima, dokaz su i prisustvo pripadnika spasilačke službe, dežurne medicinske ekipe, tuševa i pijaće vode. Uređeni su i tereni za sportove na pesku, a radi i kafanica iznad plaže u kojoj se posetioci mogu okrepiti osvežavajućim pićima, kafom, pivom. Ako neko baš ogladni ima šta i da se „gricne”.

Klima-uređaje ne ostavljati da rade predugo i bez nadzora

‒ Dunav je još hladan, tako da zasad prija samo brčkanje, onako do kolena ili kuka. Ali to je uvek tako. Za nekoliko dana voda će biti sasvim prijatna i kupaćemo se po ceo dan. A posle kupanja, gore, na „roštiljadu” ‒ kaže nam komšija Miroslav P. i objašnjava da je deo njegove ekipe već doneo mobilne frižidere pune mesa i pića i da će veoma brzo svi pristupiti pripremi jedne dobre gozbe.

Predraga S. iz Barajeva ni prilična daljina ne sprečava da „upali” auto i dođe na „zemunsko more”. Jedino ima pritužbe na parking.

‒ Ovde je fantastično, ljudi i ne znaju šta imaju. Ovo je dragulj Dunava. Svake godine dolazimo po više puta. Uživamo u reci, ali i van reke, gore na onim drvenim garniturama ili u kafanici. Kad se saberem, dolazak ovde me dođe džabe u odnosu na neko fensi izletište ‒ kaže nam Predrag.

Naravno, kao i obično, priprema dela ostrva za dolazak posetilaca u nadležnosti je „Zelenila Beograd”, čiji vredni radnici već danima uveliko sređuju travnate površine i pripremaju ih za početak sezone. Oni brinu da ovaj dragulj prirode i dalje živi i postoji usred beogradske betonske džungle. Sprečavaju neodgovorne da seku šumu, rasteruju krivolovce, čuvaju naše zajedničko ostrvo…

Mada posetioce do Velikog ratnog ostrva i dalje vozi više privatnih prevoznika svojim čamcima, utisak je da je nekako najpouzdaniji, a svakako i najisplativiji ‒ budući da je besplatan ‒ prelaz preko pontonskog mosta. Još pre neki dan Vojska Srbije je postavila ponton koji spaja Zemunski kej sa Lidom. Dugačak je od 330 do 360 metara, u zavisnosti od vodostaja, a korisna širina za pešake i vozila komunalnih službi iznosi 215 santimetra.

 

Tagovi:

Pročitajte još: