Dunav u Zemunu pod zaštitom!

ZAVOD za zaštitu prirode Srbije dao je predlog o proglašenju forlanda leve obale Dunava za zaštićeno područje.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine do 13. jula biće izložen akt o proglašenju zaštićenog područja i Studija zaštite „Forland leve obale Dunava kod Beograda“, a ovim dokumentima definisani su razlozi za dodeljivanja specijalnog statusa. Planom je obuhvaćena teritorija od 1.855 hektara na teritoriji GO Palilula i tri hektara u GO Zemun. Stavljanjem pod zaštitu forland (deo zemljišta između nasipa i reke) će biti „osiguran“ od uzurpacije i izgradnje bilo koje vrste.

Kako su za „Novosti“ rekli u Sekretarijatu, ovaj deo uz Dunav karakteriše se kao jedno od najvećih plavnih područja u centralnoj Srbiji.

Nakon proglašenja zaštite ovaj deo bi dobio Status predela izuzetnih odlika. Javno preduzeće „Srbijašume“ postalo bi upravljač i u budućnosti zaduženo za brigu o forlandu. Ono će uređivati ovo područje u skladu sa merama zaštite prirode i promovisati njegove vrednosti – kažu u Sekretarijatu. – Forland odlikuju reprezentativne i estetske odlike, a to su ritovi, ade, plavne šume, dunavci, staništa različitih biljaka i životinja, a u ovom delu stanuje i orao belorepan, ptice močvarice, ribe. Ovo je i reproduktivni centar vodozemaca i riba.

OSIM forlanda leve obale Dunava, koji će u narednom periodu dobiti status zaštićenog područja, u Beogradu već postoje dve lokacije koje uživaju ovakav status. Lesni profil Kapela u Batajnici, koji je stavljen pod zaštitu 2014. godine i Zemunski lesni profil, koji je zaštićen 2013. godine. Iako forland obiluje bogatim biljnim i životinjskim svetom, lokacije u Zemunu i Batajnici značajne su zbog svojih geoloških karakteristika

Novosti

Tagovi:

Pročitajte još: