Home Društvo Evo kada će se deliti besplatni tableti za đake u Zemunu!

Evo kada će se deliti besplatni tableti za đake u Zemunu!

9007
0

„Jutros sam održao sastanak sa predstavnicima beogradskih opština, JP Infostan tehnologije i kancelarije za IT Vlade Republike Srbije u vezi sa podelom beotableta beogradskim osnovcima od 1 do 16. septembra“, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako dodaje, raspored podele 67.592 tableta za devojčice i dečake koji pohađaju treći, četvrti, peti i šesti razred u beogradskim javnim školama je sledeći:

1.9 – Barajevo i Savski Venac (11 škola);
2.9. – Stari Grad (7 škola);
3.9. – Rakovica (8 škola);
6.9. – Čukarica (18 škola);
7.9. – Zemun (20 škola);
8.9. – Surčin i Grocka (13 škola);
9.9. – Zvezdara (13 škola);
10.9. – Vračar (7 škola);
13.9. – Novi Beograd i Sopot (24 škole);
14.9. – Lazrevac i Obrenovac (20 škola);
15.9. – Mladenovac i Voždovac (25 škola);
16.9. – Palilula (17 škola).

U Beograd će danas stići 17 šlepera sa tablet računarima, najavio je Vesić.

On je za TV Pink izjavio da će učenici tablet računare preuzimati u školama ili opštinama, a da će roditelji potpisivati revers, jer su tableti vlasništvo Grada, kao i da će u roku od tri godine oni biti u vlasništvu roditelja.

„Tableti su osigurani i ukoliko se oštete ili izgube, roditelji ne plaćaju osiguranje već Grad. Svako dete će dobiti MTS-ovu karticu koja ima osnovni paket interneta bez obzira na to da li njegovi roditelji imaju u kući internet ili ne“, rekao je Vesić.

Istakao je da će svako dete dobiti i kod za digitalne udžbenike, što znači da moći da pristupe onim izabranim udžbenicima koje inače imaju u digitalnoj verziji.

Prema njegovim rečima, kako bi Grad pripremio nastavnike za digitalnu nastavu, do 15. septembra biće podeljena 6.752 laptopa računara za sve nastavnike i učitelje trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda.

„U septembru nas čeka izmena Zakona o obrazovanju gde će digitalni udžbenici biti izjednačeni sa ostalim udžbenicima, tako da će škole moći već sledeće godine da izaberu samo digitalne udžbenike“, rekao je Vesić.

On je naveo da se za refundiranje novca za udžbenike do sada prijavilo više od 3.600 roditelja dece, što je oko 11 odsto onih koji imaju to pravo.

„Grad poziva sve roditelje čija deca idu u prvi i drugi razred osnovne škole, a njih je oko 34.000, da se prijave na sajt Grada Beograda, odnosno Fondacije za mlade talente“ rekao je Vesić.

Precizirao je da roditelji mogu i onlajn da se prijave i tako ostvare pravo na refundaciju cene za četiri osnovna udžbenika, te da cena zavisi od izdavača, a u proseku je oko šest hiljada dinara.

„Da bi to ostvarili, potrebno je da pribave potvrdu da je dete upisano u prvi ili drugi razred sa naznakom od kog izdavača se koriste udžbenici, da prilože očitanu ličnu kartu ili kopiju ukoliko nije čipovana i kopiju žiro računa“, naveo je Vesić.

B92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here