Evo kakva kazna čeka dvojicu dečaka koji su uhvaćeni sa marihuanom u Zemunu

Dvojica dečaka (13) i (15) uhvaćeni su u Zemunu sa dva paketa marihuane, a stručnjaci objašnjavaju zbog čega se deca sve češće upuštaju u poslove sa narkoticima.

Advokat Nebojša Milosavljević objasnio je za Kurir da su kazne za mlade koji se bave prodajom droga izuzetno blage jer su u pitanju lica ispod 18 godina.

Dečak od 13 godina ne podleže nikakvoj krivičnoj odgovornosti. Njegov brat, pošto je malo stariji, verovatno, će biti saslušan, a što se tiče sankcija može da dođe neka disciplinska mera, pojačan nadzor roditelja ili staratelja. Tek nakon 16. godine mogu biti poslati u maloletnički zatvor. Verovatno će reagovati centar za socijalni rad, koji će kontaktirati roditelje, jer oni imaju odgovornost da prate ponašanje dece i njihovo vaspitanje – objasnio je Milosavljević.

Bivši operativac Božidar Spasić rekao je za Kurir da praksa uzimanja najmlađih u svrhe prodaje droga nije ništa novo i da je zastupljena u gotovo celom svetu, pa tako i Srbiji.

– Takav model prodaje droge preuzet je iz Latinske Amerike. Deca se koriste kao finalni, ulični dileri droge. Deca izgledaju bezazleno, a njihova selekcija vrši se po školama, gde veći dileri, koji su završili te škole vrebaju decu. Najvažnije je da izgledaju bezazleno, da nisu krivično gonjeni i da može lako da se izgubi trag odakle je droga došla – objašnjava Spasić i dodaje:

Drogu pokupe na skrivenim mestima i kada završe sa prodajom na istom mestu ostave novac i pokupe sledeću turu. Deca nisu svesna ničega, poneti su krimi filmovima i hvaljenju starijih dilera i njihovim načinom života. Vrebanje je u školama, dete čim izađe iz kuće ono je prepušteno ulici, posebno ako su slabašni, lako se predaju. Roditelji nisu svesni ničega, misle da njihovo dete ide u školu, a kod te dece su u rančevima pronađene nekada i ogromne količine droge.

Spasić je rekao da su deca najpogodnija jer ne podležu krivičnoj odgovornosti. – Oni uglavnom dobiju samo pojačan nadzor ili maloletnički zatvor ako su malo stariji, ali iz ovog posla ne mogu da se izvuku jer ih veći dileri ucenjuju, a njihove zarade su mizerne, svega par stotina dinara.

Tagovi:

Pročitajte još: