Evropski dan parkova: Zemunski park

Evropski dan parkova se u Srbiji obeležava od 2001. godine, sa ciljem da se nizom tribina i manifestacija javnosti ukaže na značaj zelenih površina, posebno u gradovima.

U Evropi je ustanovljen daleke 1909, a prvi put obeležen tek 90 godina kasnije, 1999.

Zemun ima svoj reprezentativni Gradski park, otvoren još 1880. godine kao ”Mali park” oko tadašnje Gimnazije. Narednih godina park je zahvaljujući opštini proširivan, do gabarita koje danas zauzima, gotovo osam hektara.

Park je imao tri bunara i meteorološki stub, a uskoro je u njemu sagrađena i Ženska škola, današnja OŠ ”Majka Jugovića”.

Današnje ime dobio je posle Prvog svetskog rata.

Osim starih i istorijski važnih sakralnih objekata kakvi su manastir Arhangela Gavrila i crkva svetog Roka, u Gradskom parku se nalazi i Dom sestara milosrdnica Vinka Paulanskog, čiji je jedan deo služio kao bolnica.

Nedavno je rekonstruisan i Rimski sarkofag iz 1.veka, koji se nalazi preko puta Zemunske gimnazije, dok je ispred pravoslavnog manastira jermenski hačkar.

Do početka 20. veka u Gradskom parku u Zemunu nalazila se bista ugarskom caru Franji Josifu.

Danas se u Parku nalazi Lamartinov stub, spomenici iz revolucije ”Bombaš” i ”Talac”, a na samom ulazu i bista velikog pesnika iz epohe srpskog romantizma Branka Radičevića.

Od 1991. godine zaštićeno prirodno dobro Gradskog parka čine devet stabala.

Tagovi:

Pročitajte još: