FESTIVAL MONODRAME I PANTOMIME U ZEMUNU

U galeriji Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun 6. oktobra je održana konferencija za medije povodom predstojećeg 47. Međunarodnog festivala monodrame i pantomime na sceni Pozorišta lutaka Pinokio, koji se održava od 11. do 14. oktobra sa početkom od 20 časova.

U ime pokrovitelja Festivala, sekretar Skupštine opštine Zemun i član Programskog saveta Marko Janković podsetio je predstavnike sedme sile da je opština Zemun svojom skupštinskom odlukom ovaj kulturni događaj uvrstila u opštinske manifestacije od značaja za građane Zemuna.

”Tražimo rešenje za vraćanje Pozorišta lutaka Pinokio u Zemun, a tradicija od bezmalo pola veka postojanja Međunarodnog festivala monodrame i pantomime nas obavezuje da obezbedimo uslove za njegovo održavanje”, rekao je Janković.

Selektor Festivala Predrag Miletić najavio je program u kojem će prve takmičarske večeri 11. oktobra biti izvedene monodrame ”Neodustajanje” Marije Medenice i ”Storyless…Blead” Abdelrahmana Šerifa iz Tunisa, naredne ”Nenapisana pisma” Vanje Milačić i ”Depi ners” Naira Edigaruana iz Jermenije, potom, 13. oktobra ”Ja sam dama” Ivane Župa iz Hrvatske i ”Afterlife party with evergreen eve” Isidore Stanišić i nastup Nenada Jezdića u ”Knjizi o Milutinu”, završne večeri, kada će biti dodeljeno i pet festivalskih nagrada.

O izazovu svog drugog učešća u takmičarskoj selekciji jedinstvene pozorišne svetkovine i zahtevnosti monodramskog izraza, svedočila je glumica Vanja Milačić, koja će se publici predstaviti u ulozi poznate srpske slikarke Nadežde Petrović u ”Nenapisanim pismima” Ivanu Meštroviću.

Novinarima se obratio i direktor Međunarodnog festivala monodrame i pantomime Borislav Balać, koji je najavio svoje povlačenje sa ovog mesta.

A na istorijat Festivala sa predznakom ”međunarodni”, brojne prateće programe i bogatu izdavačku delatnost podsetio je urednik nekoliko stotina izdanja, teatrolog Radomir Putnik.

Pored GO Zemun održavanje Festivala omogućilo je i Ministarstvo kulture i informisanja.

Naredne godine Međunarodni festival monodrame i pantomime obeležiće pola veka postojanja.

Tagovi:

Pročitajte još: