FK ZEMUN ULAZI U PRVU LIGU?

Polako, ali sigurno spušta se zavesa na fudbalska takmičenja u Srbiji. Superliga je gotova, baš kao i Prva liga Srbije, dok je u trećem rangu takmičenja, odnosno u Srpskim ligama ostalo da se odigra još jedno kolo.

Već znamo da se iz Srpske lige Vojvodina u Prvu ligu Srbije seli ekipa OFK Vršca, da sa Istoka u prvi rang ulazi Trajal iz Kruševca, dok će sa Zapada to biti Sloboda iz Užica ukoliko ne bude prevelikih iznenađenja u poslednjem kolu kada je Rosonerima potrebna pobeda kod kuće protiv prežaljenog RSK-a iz Rabrova uz izvesno odlično popunjen stadion „Radomir Antić“ koji želi da proslavi promociju posle toliko godina.

Ipak, najkomplikovanija stvar je sa klubovima iz Beograda, ako je verovati pisanju Mozzart Sporta. Naime, postoji ozbiljna mogućnost da ovogodišnji šampion, ekipa Radničkog iz Novog Beograda odustane od takmičenja u Prvoj ligi Srbije zbog finansija, a već se priča i o eventualnom istupanju Žarkova iz drugog ranga iz istih razloga.

To odmah otvara priču ko bi mogao da potencijalno da zameni ova dva kluba, pošto se otvaraju nova dva mesta za Prvu ligu Srbije. Fudbalski savez Srbije sada drži moć u svojim rukama i može da presudi da u ligi potencijalno opstane Budućnost iz Dobanovaca kao klub koji je bio prvi ispod crte ove sezone, a te pozicije može da poveri drugoplasiranoj i trećeplasiranoj ekipi Srpske lige Beograd za ovu godinu – Zemunu i OFK Beogradu ili BASK-u, koji se u poslednjem kolu boriti za treće mesto na tabeli.

Problem je u tome što u Prvoj ligi Srbije nije moguće zaraditi gotovo nikakav novac, a dosta novca odlazi na ugovore fudbalera, koji će uskoro morati da budu profesionalni, pošto će Fudbalski savez zahtevati od klubova minimalne uslove licenciranja, broja zaposlenih, ali i stanja stadiona, kako bi mogli da se takmiče u drugom rangu. To znači da će morati da izdvoje oko 250.000 evra po sezoni minimalno kako bi mogli da funkcionišu.

Videćemo šta se kuva iza brda, ali je jasno da nas očekuje zanimljiva fudbalska jesen, naročito ukoliko se u Prvu ligu Srbije vrate pomenuti klubovi.

 

Tagovi:

Pročitajte još: