Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Da li znate da kroz Zemun prolazi evropsko biciklističko čvorište?

Znate li da kroz Beograd prolazi najatraktivnija evropska biciklistička ruta – Eurovelo 6 – koja povezuje francusku obalu Atlantika kod grada Nant, sa rumunskom Konstancom na Crnom moru, a svojom trasom od Austrije prati tok Dunava.

Zovu je, stoga, i Dunavska biciklistička ruta, a u Beogradu se mogu videti i brojni plavi putokazi sa označenim kilometražama i narednim mestom kroz koje se prolazi.

Iz Mađarske se u Srbiju ulazi preko Bačkog Brega, a potom se vozi kroz Sombor, Bogojevo, Bačku Palanku, Novi Sad, Beograd, Kovin, Golubac, Donji Milanovac i Kladovo. Do ušća Save i Dunava se dolazi iz pravca Batajnice, prolazi se prethodno kroz Zemun, a potom se nastavlja ka Dorćolu i Pančevu.

Ruta se, potom, nastavlja kroz Bugarsku i, potom, Rumuniju. Čitava trasa u Evropi dugačka je 3.653 kilometara.

Postoje i podvarijante – da se jednim delom ide kroz Hrvatsku, kao i da se umesto preko Golupca vozi rumunskom stranom Dunava.

U oba slučaja Beograd je nezaobilazna stanica i svojevrsno evropsko bicillističko čvorište.

Prizor na putu: veličanstvena obala Dunava obiluje florom i faunom

Ali, postoji i još jedna evropska biciklistička transverzala – Eurovelo 11 – koja takođe vodi kroz teritoriju Srbije i Beograda.

Ova ruta ide od samog severa Norveške do Atine. Na svojoj putanji tangira Beograd obalom Tamiša, ali i delom prolazi kroz teritoriju našeg grada pa je uz malo odstupanje moguće da biciklisti upoznaju i prestonicu Srbije vozeći kroz centar Beograda.

Ovo zadivljujuće putovanje s kraja na kraj Evrope navedenim magistralama svake godine privlači sve više osoba i to su oni biciklisti koje već učestalo viđamo kako pedaliraju ulicama sa “mašinama” natovarenim velikim torbama, “bisagama“, nacionalnim zastavicama, prigodnim nalepnicama…

Beograd je grad izuzetno duge biciklističke tradicije. Uključivanjem u Eurovelo mrežu ta svetla i bogata tradicija dobija novo poglavlje.

 

Tagovi:

Pročitajte još: