(FOTO) Da li znate šta je Tesna i da se nalazi baš u našem Zemunu?

Za titulu najkraće ulice u Beogradu “u centimetar” se bore tri sokačeta na tri potpuno različita kraja grada – Tesna ulica u Zemunu, Lovačka u Žarkovu i Mitrovićev prolaz na Vračaru! Tu živi tek nekoliko porodica, stanu u dvadesetak koraka i obavezno se završavaju u “komšijskom” dvorištu, ali svaka ljubomorno čuva poseban šmek svog kraja.

Milimo kaldrmom, između načičkanih automobila, kroz Sinđelićevu do Gardoške ulice. Tu su Strma, Stara, Visoka. Sve je tesno, ali istoimene ulice, barem na tabli, nema. U širokom prolazu, između okrnjenih fasada u Gardoškoj, koji vodi do dve kapije, zatičemo Zemunca dok čeka komšiju. Posle duže potrage, pitali smo ga da nas uputi u Tesnu ulicu.

Slika: Print screen/google street view

– Tesna? Nisam čuo. Ta ulica ne postoji ovde – kratko će.

Pogađate. Upravo je to bila Tesna ulica. Vicešampionka Beograda duga samo 15-ak metara. Čak je i senka Kule na Gardošu, koja se ponosno nadvija nad njom, duža od ovog kvarta.

– Kratka, ali slatka. I svi smo starosedeoci sa početka prošlog veka. Pa kao da nas i ima mnogo, moja i još jedna familija. Al’ živimo lepo, mirnim životom u još mirnijoj ulici. Za nas su poneki i znali do pre desetak godina, dok je tabla bila okačena. Sad, ni sami ne znamo kako da objasnimo gde živimo – priča meštanin Dragosav Tic, dok palcem i kažiprstom interpetira i naziv i dužinu adrese na kojoj živi.

Ona možda i ne bi bila na drugom mestu da je vreme nije uzelo pod svoje. Između dva dvorišta, na kraju uzane staze nalaze se ostaci “velike” Tesne.

– Ona je nekada vodila i između taraba, pa stepenicama levo do Strme i desno do Visoke. Ih, to je nekada bio bulevar, skoro 40 metara zajedno sa deset stepenika – kroz smeh nastavlja Tic.

Tagovi:

Pročitajte još: