(FOTO) Hramovna slava najstarije prestoničke crkve obeležena u Zemunu

Mnogobrojni vernici u radosti praznika prenosa moštiju Svetog Nikole, arhiepiskopa mirlikijskog i čudotvorca bili su sabrani u najstarijoj prestoničkoj crkvi, koja je podignuta 1745. godine na mestu starije drvene bogomolje, koja se pominje još 1573. godine.

Zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Žarko Dronjak i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković, 22. maja prisustvovali su svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave crkve Svetog oca Nikolaja u Zemunu, koju su služili episkop istočno-američki Irinej i episkop marčanski Sava, vikar patrijarha srpskog, uz sasluženje zemunskog sveštenstva.

Nikolajevska crkva u Zemunu nalazi se u starom istorijskom jezgru Zemuna, ispod srednjovekovne tvrđave Gardoš. Građena je u baroknom stilu, kao jednobrodna građevina sa dvospratnim zvonikom. Unutrašnjost crkve krasi bogato izrezbareni ikonostas, sa ikonama koje je 1762. godine naslikao Dimitrije Bačević, jedan od najpoznatijih srpskih slikara iz druge polovine 18. veka. Crkva ima jednu od najbogatijih riznica starih kultnih predmeta, kao i zbirku ikona iz 18. i 19. veka.

Tagovi:

Pročitajte još: