Pretraga
Close this search box.

(FOTO) IZLOŽBA ”POGLEDI” U ZEMUNU RAZBIJA PREDRASUDE

Pod sloganom ”Hajde zajedno da menjamo pogled na svet” učenici Osnovne škole ”Radivoj Popović” i njihovi pedagozi priredili su vanredno lepu izložbu fotografija koju su mogli da vide svi oni koji su se 15. februara našli na šetalištu Zemunskog parka na potezu od Zemunske gimnazije do Manastira svetog arhangela Gavrila.Izložbi koja nosi naziv ”Pogledi” prisustvovali su direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović, direktor OŠ ”Radivoj Popović” Željko Pokrajac i predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić, koji je zvanično otvorio ovu galeriju na otvorenom.”Gradska opština Zemun podržava i ubuduće će pomagati realizaciju ovakvih projekata, jer kao društvo moramo da budemo svesni svega onog što se dešava oko nas i, kao što pesma kaže, da pogledamo i pronađemo čoveka u sebi spremnog da uvek pomogne. To osećanje pronašao sam u sebi pre deset godina kada sam se prvi put upoznao sa radom ove škole i kada sam uočio koliko su naši mališani sa smetnjama u razvoju ambiciozni i koliko im je naša podrška neophodna”, rekao je predsednik Gajić.Na šetalištu u parku predstavljene su umetničke fotografije velikog formata sa 14 portreta učenika koji pohađaju ovu školu. Izložba je realizovana u saradnji sa Zemunskom gimnazijom i Gradskom opštinom Zemun, sa ciljem da se ruše predrasude, menjaju stavovi i stvara empatija između učenika sa smetnjama u razvoju i onih koji pohađaju druge škole.

”Koliko često ste uhvatili pogled deteta koji je probudio hiljadu emocija, osmehnuli se i nastavili svojim putem? Koliko puta ste užurbano prošli, a da niste ni primetili iskrene dečije poglede koji su očekivali da ipak zastanete? Pogledi mnogo toga govore. Pokušajte da razumete, pružite ruku, poklonite osmeh, oslonac, zagrljaj, razumevanje, podršku… bez predrasuda! Jer, tek tada svako od nas prvenstveno kao pojedinac, a onda svi mi zajedno kao društvo možemo deci sa smetnjama u razvoju da pružimo adekvatnu podršku i omogućimo uključenost u sve sfere društvenog života, bez izuzetka”, poručuju autori ove izložbe i defektolozi u OŠ ”Radivoj Popović” Danijela Kurteš, Katarina Jovanović i Tamara Stevanović.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović je istakao da su zahvaljujući učešću u ovom projektu gimnazijalci imali priliku da dođu do novih saznanja koja su ih oplemenila i izrazio nadu da će se priključiti i druge zemunske osnovne i srednje škole i kompletna lokalna zajednica, kako bi svako od nas dao svoj doprinos. Domaćin izložbe, direktor škole Željko Pokrajac upoznao je prisutne sa radom Osnovne škole ”Radivoj Popović”, koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem dece sa oštećenjem sluha i govora, kao i obrazovanjem i vaspitanjem dece sa različitim smetnjama u razvoju.Škola je osnovana 1947.godine, a u periodu pre Drugog svetskog rata radila je kao Zavod za slepe i gluve, iz kojeg su se razvile dve velike škole: Škola za slepu i slabovidu decu i Škola za decu oštećenog sluha. Škola poseduje i dom učenika u kojem borave đaci koji ne žive u Beogradu, a ove godine je postala resursni centar. U pratećem programu učestvovali su učenici ove škole koje su pokretom dočarali kako osećaju muziku.

Tagovi:

Pročitajte još: