(FOTO) Na Zemunskom keju odata počast braniocima Beograda iz Drugog svetskog rata

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas na Zemunskom keju venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine.

 

– Bombardovanje Beograda podseća nas na nevine žrtve koje su poginule u gradu koji je kažnjen samo zato što se nije uklapao u tadašnju podelu sveta. U bombardovanju, koje je počelo u ranu zoru 6. aprila 1941, na Beograd je bačeno oko 440 tona razornih i zapaljivih bombi, korišćene su i specijalne padobranske mine od hiljadu kilograma, čija je eksplozivna moć izazivala strahovita razaranja. Beograd je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk, lociran na zemunskom aerodromu, i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd. Potpuno je razoreno više od 700 zgrada, a teže oštećeno skoro 2.000, među njima i zgrada Starog dvora. Gađane su gusto naseljene četvrti, bolnice, Učiteljski dom, Železnička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom. U porti Vaznesenjske crkve, prvog dana agresije pobijeno je i ranjeno nekoliko stotina civila, a više stotina građana je stradalo kada je direktno pogođeno gradsko sklonište u Karađorđevom parku. Jedan od simbola stradanja Beograda u aprilskom bombardovanju 1941. jeste i uništenje zgrade Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu – podsetila je Vesna Vidović.

 

Srbija i Beograd su bili na ljudskoj i pobedničkoj strani u Drugom svetskom ratu i ponosni smo na svoju antifašističku prošlost, ocenila je ona.

 

– Naša obaveza je očuvanje sećanja na srpske žrtve, jer mi, Srbi, vodili smo samo odbrambene ratove, a to nažalost nije bilo poslednje bombardovanje Beograda. Danas odajemo počast hrabrim pilotima Šestog lovačkog puka Vojske kraljevine Jugoslavije, ali i svima onima koji su položili živote za otadžbinu – naglasila je zamenica gradonačelnika Beograda.

 

Vence su položili i ministar odbrane Miloš Vučević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tagovi:

Pročitajte još: