(FOTO) NOVI MURAL NA OGRADI ŠKOLE ”BRANKO PEŠIĆ”

Osnovcima iz ”Branka Pešića”  prvi dan oktobra bio je kreativan i drugačiji od ostalih u školi. Naime, sa volonterima Ujedinjenih nacija, tačnije UNCHR i UNDP – drugarima  iz romske, izbegličke i populacije tražilaca azila naslikali su veliki mural na ogradi svoje škole na temu zaštite životne sredine.

Toga dana učestvovali su i u radionicama koje su osmislili volonteri kako bi ih kroz igru, sportske aktivnosti i muziku podstakli da vode računa o čistom životnom okruženju. Takmičili su se i u kvizu znanja iz opšte kulture, igrali fudbal i osmišljavali plesne koreografije uz pesme i muziku.

”Pešići” su svoje radove sa papira, rađene kombinovanom tehnikom, prekopirali na zid škole i svojom kreacijom oplemenili školski krug u kojem borave svakoga dana. Na pre par godina oslikan mural samo su nadovezali drugu polovinu i tako ulepšali sebi svakodnevni ambijent.

Ovo je jedan od načina na koji se volonteri UN povezuju sa lokalnom zajednicom: u kampanji koja je počela pre ti godine angažovano je 65 mladih Roma u Srbiji, a čak 26 ih se posle ovog iskustva  zaposlilo u lokalnim institucijama i nevladinom sektoru.

OŠ ”Branko Pešić” obrazuje i kvalifikuje sve one koji nemaju idealne uslove za svakodnevno pohađanje nastave, a među učenicima je veliki broj romske dece i tražilaca azila osnovnoškolskog uzrasta.

Tagovi:

Pročitajte još: