(FOTO) Obeležena ribarska slava Petrovdan u Zemunu

Veliki pravoslavni praznik Sveti apostoli Petar i Pavle, u narodu poznatiji kao  Petrovdan, zemunski alasi proslavljaju kao svoju slavu. Kako prethodnih, tako je i ove godine slavski kolač osveštan i presečen u restoranu Kluba za sport, rekreaciju i ribolov ”Radecki” na Zemunskom keju. Za članove, ali i sve one koji dođu biće serviran praznični ručak. U kotliću će biti sasvim dovoljno riblje čorbe, koja se za slavu posebno pažljivo priprema.

Među stotinak članova ovog jedinstvenog kluba ostao je samo jedan ribar – Damir Palanac.

”Nekada je najviše bilo alasa, ali se vreme preokrenulo, kaže čestrdesettrogodišnji Damir. Na potezu od Ušća do Batajnice jedva da je ostalo dvadesetak alasa, jer se od ovog zanata više ne može preživeti. U samom Zemunu ostalo nas je svega trojica, Đole Firanga, Sale Miščević i moja malenkost, a ko će posle nas krstariti u potrazi za somom, smuđem, šaranom i ukusnom i traženom belom ribom, Bog zna”, kaže Palanac.

A nekada se Petrovdan, ribarska slava, proslavljala na sva zvona u Zemunu. Slavlje je počinjalo uoči 12. jula pucnjima iz prangija sa Gardoša, a narednog dana se nastavljalo prazničnom liturgijom, često arhijerejskom, u Nikolajevskoj crkvi, posle čega se u litijama visoko vijorio esnafski ribarski barjak. Tradicionalnoj svetkovini prisustvovali su najviđeniji Zemunci i, obavezno, predstavnici uprave. Sečen je slavski kolač i služen sa žitom, a posle obreda priređivane zakuske za narod. Običaj negovan prema zapisima hroničara u 18. veku održao se do 1941. godine, a obnovljen je u znatno skromnijem i simboličnom obliku u gostionicama alaskih klubova duž Zemunskog keja. Ove godine je slovo spalo na jedno ime – Klub ”Radecki”.

Petrovdan se proslavlja po ribaru Petru Simonu iz Vitsaide, koji je ostavio ribarsku mrežu i kao učenik Isusa Hrista postao mučenik i apostol crkve u vreme rimskog cara Nerona, kao i Savlu iz Tarsa, koji je progonio hrišćane i preobratio se u apostola Pavla. Takođe je stradao za odbranu vere hrišćanske, pod Neronom.

Tagovi:

Pročitajte još: